Menu Zavřít

Neztrácí jen inzerenty, ale i svoji cenu. Od převzetí Elonem Muskem spadla hodnota platformy X o bezmála 80 procent

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Sociální síť X zaznamenala od října 2022 po převzetí Elonem Muskem výrazný pokles hodnoty, a to o téměř 80 procent
  • Tento propad mnozí připisují především klesajícím příjmům z reklamy. Tu inzerenti na platformě omezili v důsledku kontroverzních příspěvků
  • I tak ale X nadále zůstává významným hráčem. Někteří investoři navíc věří, že jeho hodnota nakonec poroste výrazněji než předtím. Podstatnou roli by mohl sehrát vývoj Muskovy vlastní umělé inteligence známé jako Grok

Že sociální síť X, dříve známá jako Twitter, už není, co bývala, je tak trochu veřejně známá věc. Nejde přitom jen o měnící se kulturu zmíněné platformy. Koupě ze strany podnikatele Elona Muska se totiž podepsala i na hodnotě celé firmy. Ta od října roku 2022 poklesla o téměř 80 procent.

Kvůli skutečnosti, že se platforma ocitla v soukromém vlastnictví, do něhož ji miliardář převzal za 44 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu korun), došlo k jejímu stažení z veřejného obchodování. Hlavním ukazatelem kondice společnosti se tak stala data investičního giganta Fidelity, který prostřednictvím svého fondu Fidelity Blue Chip Growth Fund část X vlastní a který pravidelně zveřejňuje odhady týkající se hodnoty jeho akcií. Ta letos v srpnu odpovídala 4,2 milionu dolarů (95,2 miliardy korun), což jen ve srovnání s koncem července představuje 24procentní pokles.

Outstream Placeholder

Dle aktuálních informací by se proto cena společnosti X mohla pohybovat kolem 9,4 miliardy dolarů (zhruba 213,1 miliardy korun). To je výrazně méně, než za kolik ji Musk před dvěma lety koupil. 

Na druhou stranu je nutné brát v potaz, že odhady jednotlivých investorů se mohou více či méně lišit. Například výkonný ředitel a hlavní analytik Wedbush Securities Dan Ives pro CNN uvedl, že v době, kdy známý miliardář tehdejší Twitter koupil, měl skutečnou hodnotu 30 miliard dolarů (se současným kurzem 680,2 miliardy korun). A tak se nyní prý blíží polovině.

Výdaje za reklamu na platformě X v příštím roce omezí čtvrtina inzerentů, tvrdí průzkum. Mají obavy o bezpečnost svých značek
Přečtěte si také:

Výdaje za reklamu na platformě X v příštím roce omezí čtvrtina inzerentů, tvrdí průzkum. Mají obavy o bezpečnost svých značek

V čem se analytici naopak poměrně shodují, je názor, podle kterého pramení pokles hodnoty X především z klesajících příjmů z reklamy. Tu jednotlivé společnosti omezily kvůli kontroverznímu obsahu, s nímž nechtějí být spojovány. Stalo se tak poté, co Musk podpořil antisemitskou konspirační teorii. Za svůj příspěvek se podnikatel sice omluvil, současně však „prchající“ inzerenty hanlivě vyzval k odchodu.

Stále klíčovým hráčem

Snížit své výdaje na Muskově sociální síti dle průzkumu společnosti Kantar v příštím roce plánuje zhruba čtvrtina marketérů. Jedná se o největší propad mezi všemi hlavními globálními platformami. I tak ale zůstává X ve svém „oboru“ klíčovým hráčem.

Ve druhém čtvrtletí firma hlásila 570 milionů aktivních uživatelů měsíčně, což oproti předchozímu roku představuje šestiprocentní nárůst. Na druhou stranu, výzkumná společnost Similarweb zaznamenala v USA celkem znatelný pokles aktivity. V srpnu tam X na zařízeních s operačními systémy iOS a Android používalo o 11 procent méně uživatelů než o rok dříve.

I přes ne tak šťastný vývoj ale zůstávají někteří investoři jako třeba Gene Munster z Deepwater Asset Management optimističtí a tvrdí, že hodnota X může v budoucnu kupních 44 miliard dolarů dokonce i překonat.

KL24

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností
Přečtěte si také:

Umělá inteligence nám vezme veškerou práci, domnívá se Elon Musk. Být zaměstnaný bude podle něj jen pouhou možností

Musk se totiž novým majitelem platformy stal v době rychlého rozvoje umělé inteligence (AI), přičemž spolu s ní získal i přístup k cenným datům, jež nyní pomohou vytrénovat jeho vlastní AI, pojmenovanou Grok. Hodnota celé platformy se tudíž může v budoucnu rapidně zvýšit. 

„Pokud chcete pochopit, co si lidé teď v daném okamžiku myslí, pak Twitter (X) platí za nejlepší zdroj dat. A to je to, co je na něm cenné,“ zdůrazňuje Munster na závěr s tím, že zmíněný Grok má být údajně do budoucna Muskovým největším zdrojem bohatství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).