Menu Zavřít

Neztratil se

3. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Úředník z kauzy Internet do škol posílil další resort

Na internetové stránce ministerstva životního prostředí je zveřejněn adresář úřadu. Vyplývá z něj, že ředitelem odboru ekonomiky životního prostředí je Drahomír Fránek, svého času mediálně známý v souvislosti s kauzou Internet do škol.
Projekt byl vyhlášen v roce 2000 a vláda na něj vyčlenila sedm miliard korun. Zakázku získala společnost AutoCont ve spolupráci s Českým Telecomem. Orgány činné v trestním řízení se dodnes snaží zjistit, zda se na penězích, které na projekt protekly přes ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) někdo nepřiživil. Objevily se pochybnosti o regulérnosti výběrového řízení, zadávání jednotlivých zakázek i podezření z korupce. Na žádost poslanců věc šetřil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Dospěl sice k závěru, že ministerstvo postupovalo v řadě případů v rozporu se zákonem a nesprávně utratilo stamilionové částky, ale ani jeho kontroloři nerozmotali složitý propletenec smluv mezi Zemanovým úřadem a vítězným konsorciem. Na MŠMT byl od srpna 2001 šéfem projektu Drahomír Fránek, tehdy v pozici vrchního ředitele sekce státní informační politiky ve vzdělávání. Do školství přišel z ministerstva financí, kde byl vedoucím oddělení spotřebních daní. Jeho podpis je na většině smluv, které úřad Eduarda Zemana v projektu Internet do škol uzavřel. To ještě neznamená, že by se dopustil něčeho nezákonného. To by musel rozhodnout soud. Ministerstvo školství a NKÚ podaly loni v této věci tři trestní oznámení a týdeník EURO má informace, že vyšetřování dozoruje odbor závažné hospodářské kriminality Vrchního státního zastupitelství.
Ministryni školství Petře Buzkové nicméně připadaly praktiky ministerských úředníků při uskutečňování státního projektu natolik podivné, že krátce po svém příchodu na úřad sáhla ke personálním opatřením. Drahomír Fránek byl odvolán z funkce 20. srpna 2002 a po vypršení výpovědní lhůty koncem října odešel z ministerstva. Krátce před svým odvoláním z funkce poskytl obsáhlý rozhovor deníku Právo, ve kterém odmítl spekulace o korupci na ministerstvu a vítězství firmy AutoCont v tendru na dodavatele počítačů označil za regulérní. Stejné stanovisko ostatně již dříve zaujal i antimonopolní úřad.
Čerstvější vyjádření Drahomíra Fránka se týdeníku EURO nepodařilo získat. Na první žádost o rozhovor, který by se týkal internetu do škol, ředitelova sekretářka sdělila, že šéf má poradu, Vyžádala si ale telefonní číslo s tím, že se po skončení porady sami ozvou. Další pokusy týdeníku EURO o telefonický kontakt už byly marné. Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová informovala, že Drahomír Fránek nastoupil na nové působiště ve státní správě od 1. ledna 2004. A vzhledem k tomu, že předchozí post opustil dle informací MŠMT kvůli hrubému porušení pracovních předpisů, stalo se tak za překvapivě exkluzivních podmínek. Odbor, který nyní Drahomír Fránek vede, byl pro něj speciálně vytvořen rozpůlením většího odboru, který se staral i o obnovitelné zdroje energie a veřejnou podporu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).