Menu Zavřít

NIC NEDLUŽÍME

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ornela

ZÁSADA – Sklářská společnost Ornela se brání nařčení, že je jedním z největších dlužníků Fondu národního majetku (FNM). Tato informace (EURO 41/2000) se objevila v souvislosti s privatizací společnosti Železnobrodské sklo, v níž je třetinovým vlastníkem. Generální ředitel Jaroslav Halfar nepopírá, že Ornela čelí žalobě, kterou na ni fond podal. Zdůrazňuje však, že podnik je stále přesvědčen, že byla neoprávněná. Proti rozsudku, který potvrdil nárok FNM na úroky ve výši 76,2 milionu korun, jež měly vzniknout v důsledku dohodnutého splátkového kalendáře, se odvolal. „Ornela na základě právních rozborů smluv s FNM odmítla tuto částku zaplatit. Protože má na záležitost jiný názor než právníci fondu, domnívá se, že by měl rozhodnout soud, uvádí Halfar.

Mluvčí FNM Jana Víšková potvrdila, že jde o spor, zda vznikl, či nevznikl nárok na tyto úroky. Ornela měla podle smlouvy zaplatit 40 procent kupní ceny za Desenské sklárny a České perličky ihned po jejím podpisu a zbytek ve splátkovém kalendáři. Ten nedodržela, ale před termínem první splátky zaplatila zbývajících šedesát procent.

MMF24

„Pokud by soud opět rozhodl v náš neprospěch, je Ornela dostatečně silná a může tomuto závazku dostát. Kromě toho má dosud fond v zástavě budovy a nemovitosti firmy v hodnotě přes 215 milionů korun, zdůrazňuje Halfar. Ředitel tvrdí, že Ornela prosperuje a nemá a ani v minulosti neměla žádné potíže s placením jakýchkoli závazků. Vloni vytvořila při tržbách 863 milionů téměř stomilionový čistý zisk. Letos očekává, že zisk bude ještě vyšší.

Vláda dosud o vítězi soutěže na Železnobrodské sklo nerozhodla. Minulý týden toto rozhodnutí odložila už podruhé. Mluvčí vlády po zasedání uvedl, že pro to měla dva důvody. Zamítavé stanovisko Úřadu pro hospodářskou soutěž a nejasnosti kolem dluhu Ornely.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).