Menu Zavřít

Nic neodkládat

12. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Fiat Auto

PRAHA (tpk) - Vidina černých čísel se turínské automobilce Fiat po polovině letošního roku vzdálila. Vedení firmy již dříve avizovalo, že se obrat k ziskovosti odkládá z příštího roku na rok 2006. Ve druhém čtvrtletí Fiat Auto vykázal provozní ztrátu 282 milionů eur, což je dokonce horší výsledek než za stejné období loni. Hlavní podíl viny na tom nese dubnová třítýdenní stávka v továrně v Melfi, kvůli níž se vyrobilo asi o čtyřicet tisíc vozů méně, a automobilová divize skupiny Fiat tím přišla o desítky milionů eur. Tržby automobilky šly meziročně nahoru pouze o 2,6 procenta a prodej vozů stoupl o dvě procenta.
Provozní ztráta Fiatu Auto je větší, než se čekalo, také proto ratingová agentura Standard & Poor's přehodnotila v minulém týdnu výhled celé skupiny ze stabilního na negativní. „I když se Fiatu Auto špatné výsledky minulého roku podařilo dramaticky zlepšit, za první letošní pololetí se dostal do ztráty 474 milionů eur před odpisy a zdaněním,“ uvádí se v komentáři Standard & Poor's. Do karet Fiatu nehraje tvrdě konkurenční prostředí na trhu a skutečnost, že nemá model s velkým objemem prodejů. Takovým by měl být Fiat Punto, avšak jeho nová generace se objeví až v příštím roce. „Jestliže se oživení automobilové části bude nadále odkládat, rating skupiny může být dále snížen,“ tvrdí analytik Standard & Poor's Nicolas Baudouin. Na tržbách Fiat Group se totiž automobilová divize podílí více než čtyřiceti procenty.
Fiat má v současné době na trhu horké novinky v oblasti minivozů (Fiat Panda) a minivanů (Fiat Idea, Lancia Musa), chybí mu však výraznější zastoupení v segmentech malých vozů, a zejména nižší střední třídy. Fiat Punto je na konci cyklu a čeká se na jeho nástupce, Fiat Stilo v prodejích výrazně zaostal za očekáváním automobilky.
Kromě vývoje nových modelů se Fiat také orientuje na rozvíjející se trhy. Dobře si vede v Brazílii, kde se o první místo přetlačuje s General Motors. Tamní pobočka se po loňské ztrátě dostane letos nejspíše do kladných čísel a oživení nastává i na dalších trzích, kde má Fiat továrny: v Severní Africe, Turecku či Polsku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).