Menu Zavřít

NIKDO NEVIDÍ RŮST

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Analytici dál snížili odhad pro letošní rok

Prognostický úsek máme letos v ekonomice hojně ošetřen. Kromě komerčních institucí a tradičních státních předvídatelů - statistického úřadu a ministerstva financí - se začátkem června objevilo něco nevídaného: společná prognóza do roku 2002, vzešlá z ČSÚ, centrální banky, ministerstev financí, práce a sociálních věcí a týmu místopředsedy vlády Pavla Mertlíka. Je prezentována jako důkaz vůle vlády a ČNB ke konstruktivní spolupráci.

Uvidíme. Teď je aktuální krátkodobý výhled na letošní rok, který už nabývá reálnějších obrysů. Předpovědi dosud optimističtějších prognostiků z komerčních institucí se začínají přibližovat dosud pesimističtějším (!) státním orgánům. Ukázalo se to v pátek, kdy ČSÚ pravidelně aktualizoval svou prognózu a my jsme ke stejnému datu připravili další kolo prognostického průzkumu týdeníku EURO.

Statistický úřad dal najevo, že jeho dubnové vylepšení odhadu bylo jen divným vybočením z řady a nynější odhad celoročního propadu HDP 0,7 procenta jen potvrdil to, co už signalizovala společná prognóza a velmi špatný výsledek HDP v prvním čtvrtletí. Za pozornost stojí, že při první prognóze loni v květnu ČSÚ počítal pro letošní rok s růstem o 2,6 procenta, což je ve srovnání s dneškem vzdálenost v řádu světelných let. Prohloubila se i skepse komerčních prognostiků (průzkum EURO), kteří očekávají pokles hrubého domácího produktu v letošním roce o šest desetin procenta, zatímco ještě v dubnu se se svým odhadem poklesu o 0,1 procenta s názorem „staťáku dost rozcházeli. Je třeba také uvést, že zatímco ČSÚ začal o letošním pokračování poklesu ekonomické výkonnosti hovořit už na počátku roku, většina prognostiků v soukromých firmách ještě v březnu očekávala mírný růst, respektive stagnaci.

Zajímavé je též porovnat odhady průmyslové výroby, jejíž stav je podle shodného mínění expertů klíčový jak při odhalování příčin nynější krize, tak při hledání východisek. Statistický úřad při nynější revizi šel v tichosti s odhadem průmyslové výroby dolů o závratné tři procentní body a od loňského května klesal jeho odhad kosmickou rychlostí (tehdy se ještě pro letošní rok počítalo s růstem o tři procenta…). Průzkum týdeníku EURO, zahájený ovšem až loni v prosinci, se takovýchto cikcaků vyvaroval a i nyní zůstává v letošním odhadu (minus jedno procento) optimističtější.

MMF24

ČSÚ také oproti dubnu výrazně snížil - o dva procentní body - odhad vývoje investic (nyní minus 3,5 procenta). Ještě víc - dokonce o tři body - šel ovšem dolů náš průzkum (nyní vychází pokles o 2,9 procenta, zatímco ještě v dubnu to měl být desetinový růst). V obou prognózách se snížila předpokládaná inflace i predikce dynamiky vývozu a dovozu. Zatímco statistický úřad do své páteční prognózy zamontoval předpoklad snížení meziročního růstu dovozu na pouhé jedno proce nto, v našem průzkumu vychází střední hodnota importní dynamiky 4,9 procenta. Zajímavé jsou též rozdíly v odhadech mzdového vývoje. Prognostikům zastoupeným v našem průzkumu vychází letošní růst průměrné nominální mzdy o 7,6 a reálné o 4,7 procenta, zatímco Český statistický úřad počítá s růstem nomin álních mezd o devět a reálných o 5,6 procenta.

Odhady ekonomického vývoje v roce 2000 zveřejňujeme pouze jako třešničku na dortu. Jde zatím o vyloženě ekonometrickou záležitost, jejíž závaznost je minimální, byť by byla třeba podepsána samou špičkou výkonné moci jako v případě společné prognózy. Nejprve si musíme počkat na hodnověrnější odhady pro letošní rok, a ty bude možné učinit po zveřejnění předběžného odhadu o hrubém domácím produktu v prvním pololetí, tedy na konci září.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).