Menu Zavřít

Nízká nezaměstnanost překonává odhady analytiků

12. 7. 2016
Autor: ČTK

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla z květnových 5,4 procenta na 5,2 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 384 tisíc, nejméně od prosince 2008. Pokles překonal i odhady analytiků. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, meziročně se snížila o jeden procentní bod.

Za poklesem stojí podle Úřadu práce ČR stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce. „Zároveň se rozběhla turistická sezona,“ doplnila generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková. Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o 5000 na zhruba 134 tisíc. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Rekordní počty míst hlásily i regiony s nejvyšší nezaměstnaností. „Například na Ústecku evidoval Úřad práce ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7587,“ sdělil ředitel odboru zaměstnanosti úřadu Jan Karmazín.

Nezaměstnanost zvednou absolventi

Analytici odhadovali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta, a bez sezonních prací by podle nich stagnovala. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce. V červnu ještě absolventi a mladiství podle Úřadu práce celkovou statistiku výrazně neovlivnili. Bývalých studentů bylo mezi nezaměstnanými přes 10 tisíc, což bylo výrazně méně než v předchozích letech, třeba ve srovnání s červnem 2013 o polovinu méně.

Trh práce však podle analytika Komerční banky Marka Dřímala začíná narážet na své limity. „Volných míst je sice 134 tisíc, ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty. Logickým krokem je proto zvyšování mezd. Poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů,“ sdělil. Nezaměstnanost podle něj může v létě mírně vzrůst, ale na podzim se vrátí na 5,2 procenta. V prosinci asi dosáhne 5,7 procenta, což by bylo meziročně o půl procentního bodu méně.

Cz Unemployment Rate

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. I v několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta. Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

ebf - tip - debata

Na jedno volné místo ke konci června připadalo v Česku 2,9 uchazeče. Největší počet lidí na jedno místo byl na Karvinsku, celkem 13,8. Nejmenší konkurence byla na Rychnovsku, kde bylo dokonce méně uchazečů než nabízených prací, takže na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Obecně měli zaměstnavatelé v Česku největší zájem o různé pomocné pracovníky, montážní dělníky, řidiče, pracovníky ostrahy, kuchaře, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče či prodavače.

Průměrná mzda vzrostla nejvíce za šest let

Průměrná mzda vzrostla na 26 500 korun, více u mužů

 ilustrační foto

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie mělo Česko podle údajů za květen nejnižší nezaměstnanost. Dlouhodobě se drží pod unijním průměrem nezaměstnanosti, který činí více než osm procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).