Menu Zavřít

Nízké sazby centrálních bank nejsou účinné, tvrdí firmy

2. 6. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Politika nízkých úrokových sazeb nevede k větší ochotě podniků investovat. Říká to velká většina evropských firem v průzkumu švédské finanční společnosti Intrum Justitia. Nedůvěra navíc roste, podle 84 procent z oslovených podniků nemají nízké sazby žádný vliv na jejich rozhodování, což je o 11 bodů více než loni.

V průzkumu si celkem 84 procent z téměř deseti tisíc společností myslí, že nízké sazby nemají žádný vliv na investice. Minulý rok to bylo 73 procent. Jen 12 procent se domnívá, že investice zvyšují a podle pěti procent dokonce klesají.

„Vytváření ekonomického růstu vyžaduje stabilitu a optimismus,“ říká šéf Intrum Justitia Mikael Ericson. „Evidentně strategie držet sazby rekordně nízko více než rok dosud nevytvořila tolik hledanou stabilitu.“

Takový postoj firem samozřejmě neradi vidí tvůrci měnové politiky napříč Evropou. Ti používají snižování úrokových měr, mnohdy i do záporných hodnot, k nakopnutí hospodářského růstu, u něhož jsou investice firem jednou z klíčových složek. Letos má v eurozóně (kde jsou záporné sazby od roku 2014) podle Mezinárodního měnového fondu růst HDP zpomalit na 1,5 procent z loňských 1,6 procent.

„Investiční rozhodování zahrnují předpoklady o budoucnosti,“ říká Intrum. „Aby k investicím došlo, musí panovat důvěra ve stabilitu a prosperitu v budoucnu. Možná záporné sazby nejsou signálem stability, ale spíše toho, že jsme stále ve výjimečné situaci,“ dodává k průzkumu Intrum, která je největší evropskou inkasní společností.

Přečtěte si komentáře Vladana Gallistla k politice centrálních bank:

Americká centrální banka Fed vládne všem

Hraběcí rady centrálních bank: nelžete a nepodvádějte

Vladan Gallistl

Čtěte dále:

ČNB měnovou politiku nezměnila, zhoršila odhad letošního růstu

MMF24

Maďarský centrální bankéř „odkláněl“ miliardy přátelům a rodině

Zasedá centrální banka? Vyplatí se sledovat Twitter

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).