Menu Zavřít

Nizozemci kvůli insekticidu ve vejcích zatkli dva lidi. Sejdou se ministři

11. 8. 2017
Autor: Pixabay.com via CC0

Nizozemská policie ve čtvrtek večer zadržela dva lidi v souvislosti s aférou kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích. Úřady v Nizozemsku a v Belgii v této souvislosti provedly několik razií. V Dánsku místní úřady oznámily, že se v zemi prodalo 20 tun infikovaných vajec z Belgie a v Rumunsku úřad pro potravinovou bezpečnost (ANSVSA) zabavil tunu kontaminovaného vaječného produktu z Německa.

„Jde o dva firemní manažery, kteří pravděpodobně použili produkt v drůbežárnách,“ řekla o zatčených mluvčí nizozemské prokuratury Marieke van der Molenová. Nizozemská média uvedla, že zadržení jsou ze společnosti Chickfriend.

Skandál kolem insekticidu je již předmětem trestního řízení v Belgii i v Nizozemsku. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.


Dalším jedem v potravinách je sůl. Přečtěte si o důvodech jejího nadužívání:

Solit a vydělávat. Potravináři si hýčkají nezdravé hotovky

 Výroba zmrazené pizzy, ilustrační foto


Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Britské úřady informovaly, že na 700 000 infikovaných vajec se dostalo i do britských obchodů. Německý výrobce fipronilu BASF dnes oznámil, že z „ekonomických důvodů“ tento produkt již nebude prodávat v Evropské unii.

„Dánská společnost Danaeg Products obdržela celkem 20 tun natvrdo uvařených vajec z Belgie. Prodaly se především do kaváren a cateringovým firmám, k maloobchodníkům se pravděpodobně nedostaly,“ uvedly dánské úřady. Veřejnost však vyzvaly ke klidu, vejce prý nebyla nebezpečná pro konzumaci.

Tunu kontaminovaného žloutku dnes rumunské úřady zabavily v jednom ze skladů v Temešváru na západě země. „Produkt byl stažen ze skladu, který ho obdržel z Německa. Na trh se nedostal žádný z kontaminovaných výrobků, tisíc kilogramů vaječných žloutků úřad spálí,“ uvádí se v prohlášení.


Jako otroci. Německá jatka vykořisťují pracovníky z Východu

ilustrační foto


Eurokomisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin hodlá svolat schůzku ministrů zemí zasažených aférou s insekticidem ve vejcích. Komisař Vytenis Andriukaitis vyzval, aby dotčené státy místo vzájemného obviňování začaly spolupracovat.

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Travert dnes prohlásil, že v jeho zemi se již prodalo přes 200 000 vajec dovezených z Belgie a Nizozemska, v nichž byla zjištěna přítomnost fipronilu. Obsah této látky byl však podle provedených testů tak nízký, že mohla být zkonzumována „bez vlivu na lidské zdraví“, řekl ministr.

Aféra mezitím dorazila i do Polska, kde místní úřady zachytily zásilky potenciálně kontaminovaných vajec ve třech vojvodstvích. „Ke spotřebitelům se vejce nedostala. Budou buď zničena, nebo vrácena německému dodavateli,“ řekl televizi TVN 24 mluvčí inspekce Jan Bondar. Dodal, že jde o 40 000 natvrdo uvařených vajec bez skořápky.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

MMF24

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. Podle něj selhal evropský systém včasného varování.

Dále čtěte:

Lidl nakupuje v drůbežárně, která trápí kuřata

Telecí z vepře, jedovaté olivy. V Evropě přibývá podvodů s potravinami

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Strach z nizozemských a belgických vajec. V Česku se budou moci prodávat až po testech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).