Menu Zavřít

Nizozemské volby ovládla strana premiéra Rutteho, Wilders uznal porážku

16. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, která ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal.

Krátce před 5:00 SEČ byly spočítány hlasy v 366 z 388 volebních okrsků. Sčítání hlasovacích lístků ve zbývajících okrscích se tak může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že na dokončení sčítacího procesu bude nutné vyčkat až do pátku.

VVD si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o osm křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou. Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco SP si oproti minulým volbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Mezi hlavní poražené patří Strana práce (PvdA), která dosud měla 38 křesel a která se nově bude muset spokojit jen s devíti mandáty. Do parlamentu se dostalo ještě šest dalších stran, které získaly od dvou do pěti křesel.

O účast ve volbách byl tradičně velký zájem. Už průběžně zveřejňované údaje o počtu hlasujících naznačovaly, že k volebním urnám přijde více voličů, než tomu bylo před pěti lety, kdy účast dosáhla 75 procent. Odhad agentury Ipsos uvádí, že nyní hlasovalo 81 procent voličů. Dosud nejvyšší, 88procentní účast byla zaznamenána v roce 1977. Aktuální propočet udává účast 77,7 procenta, tento údaj nicméně není konečný.

V Evropě úleva

První úlevné a radostné reakce na odhadovaný výsledek nizozemských voleb zazněly z Bruselu, Berlína a Paříže. Podle předsedy EK Jeana-Clauda Junckera Nizozemci hlasovali proti extremismu. Kancléřka Angela Merkelová Ruttemu v telefonickém rozhovoru řekla, že se těším na další „spolupráci jako přátelé, sousedé a Evropané“, a šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault Nizozemsku gratuloval, že „zastavilo vzestup krajní pravice“.

Podle šéfa poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu Manfreda Webera jde o citelnou ránu všem protievropským populistům a šéf liberální europarlamentní frakce ALDE Guy Verhofstadt odhady označil za „úžasné“.

Spokojenost s výsledky dávají najevo i němečtí politici. Kancléřka Angela Merkelová telefonicky gratulovala vítězi voleb a současnému premiérovi Marku Ruttemu. „Těším se na naši další dobrou spolupráci jako přátel, sousedů, Evropanů,“ citoval slova Merkelové na twitteru její mluvčí Steffen Seibert. Radost z výsledků voleb neskrývalo ani německé ministerstvo zahraničí vedené šéfem sociální demokracie Sigmarem Gabrielem. „Nizozemci odmítli protievropské populisty. To je dobře, potřebujeme vás pro silnou Evropu,“ stojí na twitterovém účtu německé diplomacie.

Gratulace Ruttemu přišly i z Francie. „Prezident srdečně gratuluje Marku Ruttemu k jeho jasnému vítězství proti extremismu,“ řekl François Hollande ve svém oficiálním prohlášení. Prezidentský kandidát Emmanuel Macron ocenil výsledky na twitteru. „Nizozemsko nám ukazuje, že průlom krajní pravice není hotovou věcí a že pokrokoví (politici) získávají rozhodující převahu,“ napsal 39letý prezidentský kandidát, který se zavázal, že zmodernizuje francouzskou politiku a překoná rozdíly mezi tradiční levicí a pravicí.

Vzhledem k očekávanému těsnému souboji lidovců s Wildersovými nacionalisty byl zájem o účast ve volbách větší, než tomu bylo před pěti lety. Podle odhadů přišlo hlasovat 81 procent voličů, zatímco v roce 2012 jich hlasovalo 75 procent. Dosud nejvyšší, 88procentní účast byla zaznamenána v roce 1977.

Euro vystoupilo na pětitýdenní maximum

Vítězství premiéra Rutteho podpořilo euro, které se dostalo vyšplhalo na pětitýdenní maximum 1,0746 dolaru. „Růst eura byl prvotní reakcí na výsledky nizozemských voleb,“ uvedl analytik Masafumi Jamamoto z makléřské společnosti Mizuho Securities. Další vývoj bude podle něj záviset na tom, jak výsledek nizozemských voleb ovlivní blížící se prezidentské volby ve Francii, například zda sníží podporu kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která navrhuje mimo jiné odchod Francie z eurozóny a uspořádání referenda o členství země v Evropské unii.

Vývoj kurzu eura vůči americkému dolaru: EURUSD Chart Zdroj: IEconomics.com

Čeští ministři výsledek voleb vítají
Čeští ministři považují vítězství premiéra Marka Rutteho a porážku odpůrce islámu Geerta Wilderse za dobrou zprávu pro Evropu.

„Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!“ napsal na twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš, jehož uskupení je na evropské úrovni partnerem Rutteho VVD, nizozemskému premiérovi gratuloval. Spokojenost s výsledkem dal najevo i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Byť poslední průzkumy mluvily o opaku, populista Wilders při vysoké volební účasti utrpěl porážku. Dobrá zpráva pro Holandsko a Evropu,“ napsal na twitteru.
„Ukázalo se, že zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Zvítězil rozum,“ sdělil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Připomněl, že Nizozemsko je stejně jako Česko exportní ekonomika a opuštění společného trhu Evropské unie by ho tvrdě postihlo. Wilders v kampani mluvil o možnosti odchodu Nizozemska z unie.

Český odpůrce islámu a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura označil Wildersovo druhé místo ve volbách za úspěch. Rutte podle něj zvítězil díky tomu, že se vláda v posledních dnech jasně vymezila proti Turecku, jehož ministři chtěli v Nizozemsku vést politickou kampaň před referendem o posílení pravomocí tureckého prezidenta. „Pro nás z toho plyne jediné poučení - voliči prostě chtějí, aby se politici postavili muslimskému diktátu v Evropě,“ sdělil Okamura.

Minutu po minutě. Podívejte se, jak volby probíhaly:

EBF24

Wilderse financují Američané. Přečtěte si více:

Geert Wilders navštívil loni v létě republikánskou konvenci, z které vzešel prezidentský kandidát strany Donald Trump

O nejnovějším vývoji v Nizozemsku dále čtěte:

Kdo s koho? Spor s Tureckem v Nizozemsku před volbami posílí liberály i Wilderse

Nizozemsko čekají ve středu ostře sledované parlamentní volby


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).