Menu Zavřít

NO PROBLEM

10. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Euroffice Praha–Brusel

Bývalý disident Pavel Bratinka má společnou firmu s bývalým předsedou ÚV SSM Martinem Ulčákem. A pak že kapitalismus rozděluje společnost…

EURO: Jak se do vaší firmy dostal Martin Ulčák?
BRATINKA:
Martin Ulčák přišel po roce fungování naší firmy a koupil si akciový podíl od ostatních akcionářů formou navyšování základního jmění. Měl zájem o to, co děláme. Byl činný v průmyslových oborech hutnictví a doly, se kterými integrace do EU těžce zamává. Viděl, že nabízíme poradenství zaměřené na EU, ať už jsou to informace z EU, nebo lobbing ohledně implementace evropských pravidel u nás, rady jak dostat peníze z fondů EU. Nesmírně ho to zaujalo, neboť to považoval za důležité pro jeho obory i za perspektivní byznys. Proto měl zájem stát se společníkem ve firmě Euroffice Praha–Brusel.

EURO: A proč jste vy měli zájem o něj? BRATINKA: Martin Ulčák je člověk velmi přesného myšlení, a proto se u nás objevil. Dal nám již spoustu tipů, jaké produkty bychom měli dělat. V některých případech již i přímo zprostředkoval obchod s lidmi, které znal. Je to přínosný člověk.

EURO: Nevadilo vám pracovat s člověkem s jeho komunistickou minulostí a nepříliš dobrou pověstí?
BRATINKA:
Nevím o něm, že by dělal něco špatného. Nevím o něm ani nic takového, že by byl třeba agentem StB. Je to člověk stejného ranku, jako byli dva z mých příbuzných, kteří byli vysoce nomenklaturně postavenými členy KSČ. Nikdy jsem se před nimi nehrbil. S Martinem Ulčákem jsme asi třikrát hovořili na témata obecná. Nemám problém mu říct, co si o všem myslím, ať už do minula, nebo do budoucna. To, že byl v roce 1989 zvolen předsedou SSM, pro mě nepředstavuje žádnou překážku. Navíc připomínám svá slova z roku 1991, kdy jsem ve Federálním shromáždění při rozpravě o lustracích řekl, že mi nevadí, pokud bývalý agent StB bude ředitelem velké soukromé firmy, ale že nechci, aby mi někdy vládl. A to jsem mluvil o těch, co někoho šikanovali! O Martinu Ulčákovi nic podobného nevím.

EURO: Nepřišlo vám nijak zvláštní, že vy jako bývalý disident se spojujete s bývalým předsedou ÚV SSM?
BRATINKA:
Já se s ním nespojuji!

EURO: Ale děláte společný byznys… BRATINKA: To ano, ale to mi nepřipadá nijak divné. Já s ním nezakládám žádné SSM, žádnou politickou stranu. On měl prostě zájem o dávno vytvořený podnik. Dojem, kterým působí, je dobrý. Rozlišuji lidi a s některými bych se jistě nespojil, i když nebyli funkcionáři SSM. On je relativně mladý, je narozen v roce 1964. Necítil jsem žádnou zvláštnost na tom vzít ho do firmy. Konstatoval jsem, že to je člověk s ohromným zájmem o činnost našeho podniku, s ohromným rozhledem, se schopností dodržovat sliby – když řekne, že přijde na schůzku, tak přijde – rychle odhadl, co děláme. Ta rychlost, s níž pochopil, že jsme pro podniky jdoucí do Evropy užiteční, nás také mile překvapila.

WT100

EURO: Stali se z vás přátelé?
BRATINKA:
Přátelé, to se říct nedá. Já mám slovo přátelství a tykání vyhrazeno malé hrstce lidí. I v politice si s mnohými z ODA, se kterými jsem se dlouho pravidelně vídal, stále vykám.

EURO: Kdyby za vámi s takovou nabídkou jako pan Ulčák přišel Miroslav Šlouf, tak byste ho vzali také?
BRATINKA:
Ten jako poradce Zemana přece nemůže přejít do naší firmy, ta otázka nedává smysl, a proto na ni neodpovím.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).