Menu Zavřít

Nobelovka pro disidenta zapomenuta. Čína obnoví byznys s Norskem

19. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Akcie velkých norských rybářských společností dnes vyskočily vzhůru po zprávě, že Čína obnoví obchodní vztahy s Norskem. Ty byly šest let zmrazeny poté, co Nobelovu cenu za mír získal vězněný čínský disident Liou Siao-po.

„Dohodli jsme se, že okamžitě obnovíme jednání o volném obchodu,“ uvedl norský ministr zahraničních věcí Børge Brende ve společném prohlášení po setkání s čínským premiérem a ministrem zahraničních věcí. „Normalizace našich vztahů je výsledkem dlouhých a bolestivých diplomatických snah na celé řadě úrovní, aby se obnovila důvěra mezi našimi zeměmi.“

Sblížení obou států přichází v době, kdy naopak roste napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Čína je pátým největším obchodním partnerem Norů. Ostatně Brende uvedl, že právě export bude prioritou v jednáních mezi Norskem a Čínou společně s klimatickými změnami a těžbou v Arktidě.

Čína příští rok počítá se zpomalením ekonomického růstu. Čtěte více:

Čína napřes rok počítá se zpomalením růstu ekonomiky na 6,5 procenta

čínská ekonomika, ilustrační foto

Oteplení v obchodu mezi Čínou a Norskem prospěje rybářským společnostem. Akcie firmy Grieg Seafood proto vyskočily o téměř pět procent a akcie největšího producenta lososa Marine Harvest vzrostly až o 2,3 procenta, čímž se dotkly třináctiletého maxima.

Vzájemné styky budou pokračovat. Brende očekává, že norská vláda a obchodní delegace navštíví Čínu již na jaře.

ebf - tip - debata

Čína zmrazila kontakty na vrcholné úrovni v roce 2010 poté, co výbor pro Nobelovu cenu, který jmenuje parlament, udělil cenu čínskému disidentovi Liou Siao-povi. Nepomohlo ani to, že norská vláda se v té době od celé záležitosti distancovala s tím, že nemůže ovlivnit rozhodnutí výboru.


Čína bojuje s vysokými hladinami smogu. Čtěte o tom více:

Čína kvůli smogu zavírá továrny a omezuje provoz aut


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).