Menu Zavřít

Nobilita na dosah

20. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

ebf - tip - debata

Příklon k produkci organických vín, který registrujeme u některých francouzských vinařů, rozšiřuje paletu jejich nabídky o nový, zajímavý segment. Takováto vína hýří ovocitostí v chuti, bohatstvím buketních valérů a silným výrazem s dlouhou dobou doznívání.
Velikého pokroku v tomto způsobu zpracování dosáhli ve sklepích Domaine Richaud v malebné oblasti Côtes du Rhône. Protože si vína díky renomé jejich autora získávají nové a nové příznivce, zařadila je do svého portfolia i pražská společnost Iron Wines, jež se právě na takovou produkci zaměřuje.

Côtes du Rhône Village Les Estrambords 2003 - Domaine Richaud. Temná až neprůhledná barva fialových odstínů, z jejíž hloubi si jásavé rubínové jiskry jen ztěžka hledají cestu. Což je dílem způsobeno i rezidui kvasnic a kalů, neboť víno leželo a zrálo bez filtrace. Buket, intenzivní a živý, předestírá široké spektrum vůní především tmavých bobulovin, vedle kterých se prosazují i valéry lesních plodů. Chuť potom je seskládána z ovocitých prvků, laděna charakterem jednotlivých odrůd a vycizelována dodatky ušlechtilých stop dřeva. Registrujeme projev třešňových tónů a jisté animální stopy Syrahu, lehkou hravost i sílu Grenache a smiřující, i když sebevědomý tříslovitý dotek sorty Mourvedre. Dopředu se derou i razantní, jistou natrpklou pikanterii nabízející ostružinové vstupy. V konečném projevu jde o víno uhlazené, srovnané a plného těla. Přitom však hravé a veselé, kterému přece jen nutný podíl důstojnosti dodávají prvky dřeva - ať už velkých demimuids nebo známých bariků. Vyladěná, oblá dohra má mimořádně živý tah a dlouhotrvající, plný, jen zvolna se vytrácející doběh.
I když je víno ve vývoji už hodně daleko a harmonie je tak příjemná, že je pohotově ke konzumaci, dá se očekávat další vývoj. Nepatrný ústup podílu dřeva ve prospěch vyšší ovocitosti a zaoblení sem tam přece jen ještě vystrčeného růžku třísla. Lze předpokládat, že v příštím čase, řekněme v horizontu pěti až sedmi let, doroste na piedestal opravdu zajímavých nobilitních vín.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).