Menu Zavřít

Noblesní víno z Chile

28. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

Doby, kdy chilská vína v regálech vinoték zastupovaly téměř výhradně základní řady společnosti Tarapacá, jsou minulostí. Dnes je na českém trhu bezpočet chilských vín od nespočetných dovozců, od nejnižších jakostních stupňů až po opravdové „pecky“ jako je například Almaviva. Kvalita roste, rostou i zkušenosti a požadavky konzumenta. Za této situace je potěšující, že svou pozici si stále drží vína, která vždy obsazovala nejvyšší patra kvality v nabídce. Mezi ně patří celý do Česka dovážený sortiment rodinného vinařství Julia Bouchona.
Zhruba tři stovky kilometrů na jih od Santiaga, v údolí Maule, leží vinice rodiny, jejíž předek přišel do Chile před sto čtrnácti lety z Bordeaux. Od tohoto data se píší dějiny rozlohou nevelkého, kvalitou vín však veleznámého vinařského domu. Necelé čtyři stovky hektarů jsou osázeny vinnými keři sedmi odrůd. Převážně šedesátileté hlavy réví, výhodné podhorské klima And kombinované s vlivem pacifického počasí a nepříliš bohatá půda, to vše činí z vinic rodiny Bouchonů optimální dárce optimálně vyzrálé a svým obsahem jedinečné suroviny. Tento fakt, k němuž dále přistupuje citlivé zpracování nejmodernějšími technologiemi, poklidné zrání za neustálého dohledu i jasně patrné stigma francouzského stylu, činí z vín Julia Bouchona stálice. Vedle mnoha novinek, které se objeví, zazáří a pohasnou, je láhev s etiketou Bouchon - lhostejno jakého obsahu - zárukou kvality v dobře laděném poměru s cenou. V České republice je zástupcem této značky z údolí Maule nevelká společnost Vino Andino, která omezená kvanta importu nahrazuje kvalitou nejvyššího ranku.
Carmenere Reserva 2002 J. Bouchon - Maule Valley, Chile. Hluboká, temná barva, v níž probleskují jiskřivé paprsky, vyrážející k hladině. Buket, široký a velmi obsáhlý, nabízí nebývale intenzivní škálu vůní, mezi kterými dominují prvky lesních bobulí a casisu. Opulentní chuť je vystavěna na komponentech ovoce, za vedoucími aspekty kořenitých, pepřovitých tónů, pro odrůdu typických, se do popředí dere výrazný part černého rybízu, jemuž přizvukují lesní plody. Tělo jako by časem ztratilo na síle, ale plná, dotekem dřeva lehce políbená dochuť je hladká a dlouhá jako země zrodu tohoto noblesního vína.

  • Našli jste v článku chybu?