Menu Zavřít

Noční vlci navštíví Frýdek-Místek. Radnice se distancuje

24. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nájezdy ruských motorkářů z klubu Nočních vlků na české země se stávají pravidelností. Do Česka zamíří při příležitosti květnových oslav osvobození Frýdku-Místku i letos, protentokrát však v menším počtu. Na „významnou akci“ zvou občany místní komunisté.

Letošní „spanilá jízda“ Nočních vlků povede z Osvětimi přes Česko do Bánské Bystrice. Po cestě se k členům nejstaršího ruského motorkářského klubu, který se netají sympatiemi k osobě prezidenta Vladimira Putina, budou přidávat členové dalších motorkářských organizací.

Na neoficiální vzpomínkovou akci 3. května u příležitosti osvobození Frýdku-Místku od nacistů ale dorazí jen menší počet ruských motorkářů. „Mělo by jich být tak 10 až 15, zatímco zbytek pojede rovnou do Bánské Bystrice,“ sdělil serveru Euro.cz Stanislav Vašík, předseda oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu na Beskydsku, která akci organizuje.

Komunisté, důchodci, školáci

Kromě něj zvou na pietní akci s Nočními vlky na svých webových stránkách i frýdeckomístečtí komunisté. Právě ti se podle Vašíka akce jako jediní z politické scény zúčastní. Na místě by ale měli být i důchodci či školáci, uvedl Vašík. „Myslím, že akce za účasti motorkářských klubů bude pro děti i pro ostatní zajímavější,“ doplnil.


Přečtěte si o české aktivistce, které by návštěva Putinových motorkářů určitě nevadila:

Smutek proruských aktivistů. Soud ruší jejich spolek

 Nela Lisková stojí v čele prvního zastupitelského centra samozvané Doněcké lidové republiky u nás.


Motorkářská akce proběhne bez oficiální podpory města. Primátor Frýdku-Místku sociální demokrat Michal Pobucký se akce nezúčastní a dle jeho slov jej na ni ani nikdo nezval. „Město pořádá vlastní pietní akci v rámci 72. výročí osvobození města. Konat se bude 4. května od 16 hodin na frýdeckém hřbitově za účasti členů Československé obce legionářské, atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Sergeje Mitjaeva a veřejnosti, “ uvedl Pobucký v mailu. Letošní výročí osvobození tak město oslaví dvakrát: jednou v podání motorkářů a den poté na oficiální městské akci.

Kontroverzní vlci

Obavy politiků z možné mediální kontroverze, která bývá s účastí na akcích Nočních vlků spojena, jsou nicméně na místě. Své o tom ví bývalý hejtman Jihomoravského kraje, v současné době již jen zastupitel, sociální demokrat Michal Hašek. Ten se s Nočními vlky nechal společně vyfotografovat. Na otázku zaslanou e-mailem, zda se s ruskými motorkáři setká i letos a pojede kvůli tomu do Frýdku-Místku, Hašek nezareagoval.

CIF24

Dále čtěte:

Ruská propaganda proniká do české sněmovny

Rudá dezinformační mašina stojí miliardy. Teď cílí na Francouze

Stalin, Brežněv, Putin: podle současných Rusů ideální vůdci

Přívrženec Stalina na demonstraci v Bělorusku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).