Menu Zavřít

Nominace na cenu prezidenta Banánové republiky: Zdeňku Doleželovi

22. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Za příkladnou starostlivost o dokončení privatizace

Zdeněk Doležel, někdejší ředitel kabinetu premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka, se jako devátý v pořadí probojoval do finále prestižní soutěže o Cenu prezidenta Banánové republiky. Nominační komise při prezidentské kanceláři jej vybrala na svém zasedání 17. září z pěti navržených kandidátů za jeho příkladnou starostlivost o dokončení privatizace Unipetrolu do rukou polské PKN Orlen. Nominace zajišťuje Doleželovi účast ve finálovém klání, které je plánované na prosinec letošního roku do Sazka Areny. Na konečného vítěze čeká limuzína Tatra 613, v níž si od nepaměti vozí zadnici všechen pracující lid prostřednictvím svých volených zástupců.

Jmenovaný Doležel se 22. srpna, těsně před odletem za polským premiérem Markem Belkou, vyjádřil pro TV Nova ke své plánované schůzce s polským vyjednavačem Jackem Spyrou takto: „Sejdeme se ve čtvrtek u lesa. Na stole bude pět. V českých…“ Kódovanou řečí tímto Polákům jasně sdělil, že další schůzka se uskuteční až ve čtvrtek 25. srpna v restauraci nedaleko Krčského lesa a zúčastní se jí i pětice dalších vrcholných představitelů českého státu. Vše nakonec dobře dopadlo. Pět v českých bylo na stole a k dohodě došlo.

CIF24

Ředitel kabinetu neváhal obětovat i svůj volný čas, aby se veškeré česko-polské spory kolem petrochemické privatizace podařilo k uspokojení obou stran vyřešit. „Unipetrol již nezbytně potřebuje privátního majoritního vlastníka, pokud možno kapitálově silného. Jen soukromník si ohlídá, aby se ve firmě řádně hospodařilo a nekradlo. Znám to z vlastní zkušenosti, když jsem ještě dělal šéfa kulturního domu ve Velkém Meziříčí, který patřil městu. Vyzkoušel jsem jednou bdělost radních - půjčil jsem si z pokladny tři sta tisíc korun na opravu svého auta. Kdyby to jeden kolega nakonec nenahlásil, dodneška na to nikdo nepřišel. Takový bordel je ve veřejném sektoru!“ vysvětluje Doležel, proč je urychlené dokončení privatizace tak důležité. „Pro mě to byla obrovská výzva. Škoda, že u toho finále už nebudu a smetanu slíznou jiní,“ posteskl si Doležel, který odchází za jiným kontraktem.

Již samotná nominace mu zajišťuje zajímavou výhru: poutní zájezd na Jasnou Horu v Čenstochové s vigilií pod širým nebem. Nominační výbor vyzývá občany, aby upozornili na další příkladné skutky veřejných činitelů a navrhli ze svého okolí vhodné kandidáty na Cenu prezidenta. Příště se komise sejde 16. října. Doporučení od svých čtenářů nadále přijímáme na elektronické adrese papalas@euro.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).