Menu Zavřít

Nominaci má Mitt Romney v kapse. Bílý dům je ale stále daleko

30. 8. 2012
Autor: reuters

Američtí republikáni oficiálně vyslali Mitta Romneyho do boje o Bílý dům. Ten pravý Romney v roli zachránce americké ekonomiky ale jakoby stále nikde. Všude se mluví jen o Romneym bezohledném kapitalistovi či Romneym nerozhodném váhavci.

Ani tropická bouře Isaac nezabránila republikánům ve velkolepém divadle na floridském Národním nominačním sjezdu, na kterém byl Romney oficiálně vyslán do prezidentského klání se stávajícím demokratickým prezidentem Barackem Obamou. V zákulisí republikánské strany ale panují velké obavy z volební strategie, kterou Romney zvolil.

„Romneyho kampaň by měla být mnohem lepší. Počáteční strategie zaměřit se jen na ekonomiku celkem jasně nevychází,“ vzkazuje zpoza Atlantiku politolog Norman Ornstein z konzervativního Amerického podnikatelského institutu (AEI). A dodává, o co jde Romneymu na sjezdu především.

„Romney potřebuje využít sjezd, aby se předvedl jako někdo, kdo má blízko k obyčejným lidem.“ Proto musela na pódium i jeho populární manželka Ann, aby ukázala svého poněkud strojeného muže jako člověka z masa a kostí: „Tento muž neselže. Tento muž vás nezklame. Tento muž pozvedne Ameriku!“ prohlásila za ohromných ovací. Image boháče odtrženého od potřeb obyčejných Američanů ale není zdaleka jediným Romneyho problémem v kampani.

Todd Akin odhání ženy

Republikáni byli připraveni, že se demokraté pokusí o několik špinavých kampaní proti jejich kandidátovi. Netušili, že to nejhorší přijde z jejich vlastních řad. Republikánský kandidát do Senátu z Missouri Todd Akin se svěřil se svou teorií „skutečného znásilnění“, tedy znásilnění mimo manželství, kdy prý je žena schopna přirozenou cestou zabránit otěhotnění.

Romney pomýleného ultrakonzervativce vyzval, aby v „národním zájmu“ nekandidoval. Akin odmítl. Jeho prohlášení není jen ostudou. Vyvolaná debata o potratech je přesně to, čemu se Romney chtěl v kampani vyhnout. „Romney potřebuje za každou cenu navrátit debatu od potratů k ekonomice,“ je přesvědčen politolog Ornstein.

U ženských voliček chtěl Romney zabodovat svým příkladným životem. Jako mormon nepije, nekouří, se školní láskou Ann Daviesovou má pět synů. Do této idyly ale nyní kvůli Akinovi vchází politika. A to je Romneymu více než nepříjemné.

Když v roce 1994 kandidoval neúspěšně na senátora proti Tedu Kennedymu ze slavného prezidentského rodu, hlásal ještě velmi liberální politiku. Mimo jiné i široké právo žen na potrat. Oponenti se mu smáli, že je víc Kennedy než sám Kennedy. Od roku 2005 ovšem otočil a je tvrdě proti potratům, jak se na konzervativního republikána sluší.

Nyní si do kampaně jako svého viceprezidenta vybral dalšího militantního odpůrce potratů Paula Ryana, který má k Akinovi velmi blízko. Akinova kauza Romneyho znovu nutí, aby vysvětloval své obraty ohledně ženských práv. Přestože celostátně si Romney i Obama udržují zhruba vyrovnanou popularitu, debata o republikánech a ženských právech už se projevuje v úbytku voliček rozhodnutých dát hlas Romneymu. Režiséři republikánského sjezdu dali i proto velký prostor Romneyho ženě Ann, aby tento nepříznivý trend zvrátila jasným vzkazem voličkám: „Mittovi můžete věřit.“

Paul Ryan děsí seniory

Když Romnney v polovině srpna vybral za svého viceprezidentského kandidáta kongresmana z Wisconsinu Paula Ryana, byl to od něj risk. Nikoho kontroverznějšího, než je Ryan (nyní s výjimkou Akina), republikáni v tuto chvíli asi nemají. Romney se s Ryanem pokouší o totéž, co nevyšlo v roce 2008 kandidátovi Johnu McCainovi s volbou Sarah Palinové – postavit za sebe ultrakonzervativce, který zajistí dostatek hlasů konzervativních republikánů.

Nominací Ryana ale zároveň Romney přiznal, co se o něm říká: jeho názory nejsou příliš pevné, proto vedle sebe potřebuje oporu, které se může ideově přidržet. Nerozhodnost, váhavost a opatrnost přitom ostře kontrastuje s politickou kariérou Romneyho otce.

George Romney se do americké politiky zapsal jako mimořádně přímý a ve svých názorech neústupný guvernér Michiganu a v roce 1968 i neúspěšný prezidentský kandidát. Jeho porážku v republikánských primárkách tehdy způsobila nejspíše přílišná upřímnost, když prohlásil, že jeho prvotní nadšení pro vietnamskou válku způsobili generálové, kteří ho zblbli. V roce 2005 jeho syn k otcově neúspěchu prohlásil: „Pochopil jsem, že musíte být velmi, opravdu velmi opatrný ve výběru slov.“

Při neúspěšné senátní kandidatuře v Massachusetts v roce 1994, kdy soupeřil s hodně liberálním Kennedym, proto říkal slova o právu na potrat či právech homosexuálů, která se voličům líbila. Když v roce 2002 kandidoval úspěšně na guvernéra Massachusetts, říkal opět lidem to, co chtěli slyšet o všeobecném povinném zdravotním pojištění, kontrole držení zbraní či boji s klimatickou změnou.

V roce 2008 při souboji o republikánského prezidentského kandidáta už si ale získával konzervativní hlasy kritikou potratů, homosexuálů či Obamova plánu veřejného zdravotního pojištění. Nyní, po přibrání Ryana do týmu, se z něj stal republikán hodně napravo, který se už v ničem nepodobá někdejšímu liberálnímu guvernérovi Romneymu.

Sázka na Ryana je hodně odvážná. Může váhavci Romneymu přinést konzervativní hlasy požadující dramatické škrty ve federálním rozpočtu. Zároveň si ale jistě znepřátelí seniory. Ryan totiž v rámci škrtů navrhuje radikální osekání programu Medicare, zdravotního pojištění pro Američany nad 65 let. Při minulé volbě John McCain s Obamou sice prohrál, mezi seniory ale jako republikán už tradičně zvítězil poměrem 53 ku 45 procentům hlasů.

To se může velmi rychle změnit, až demokraté rozjedou kampaň, ve které seniorům budou opakovat Ryanovy záměry na omezování Medicare. „Výběr Ryana byl hazard, aby se znovu nastartovala kampaň,“ dosvědčuje Ornstein, „ale tento risk vyžaduje velkou účast republikánů u voleb.“

Mitt Romney

Body bere kauza Bain Capital

Snad největší problém ale nyní představuje sám Romney. Už v mnoha minulých kampaních na něj útočili za dvě věci: mormonskou víru a angažmá v Bain Capital. Útoky na svou víru v této kampani zatím úspěšně ustál, pomohlo mu angažmá Ryana, který je devótní katolík. A stejně tak cesta po Evropě, kde se sice dopustil mnoha přešlapů, ale v Polsku se předvedl jako muž víry.

S Bain Capital je to mnohem horší. Dvě dekády trvající angažmá v této investiční firmě ho dovedlo mezi nejmajetnější Američany s aktivy zhruba za 250 milionů dolarů. Republikáni po něm sáhli právě proto, že na rozdíl od Obamy úspěšně řídil firmu a ekonomika je rozhodujícím tématem letošních voleb. Podle průzkumu NBC sice stále více voličů věří Obamovi, ale co se týče ekonomické kompetence, jednoznačně vítězí Romney.


Čtěte také:

Mitt Romney získal formální nominaci republikánů na prezidenta

Romney dráždí Čínu i Obamu - Tchaj-wanu by prodal nejmodernější F-16

Republikánský bouřlivý sjezd začíná


Otázkou je, jak dlouho mu to vydrží. Demokraté na něj úspěšně útočí, že nemorálně neplatil skoro žádné daně z kapitálových zisků. A Romney se dlouho neměl ke zveřejnění svých daňových přiznání. Nyní je to ještě horší. Web Gawker zveřejnil 950 stran o Romneyho financích. Jeho majetek je rozstrkán po různých společnostech v daňových rájích na Kajmanských ostrovech či v Lucembursku.

Stejně tak dokumenty ukazují Romneyho investice do nejrizikovějších derivátů a swapů, které většina Američanů pokládá za příčinu krize. Z úspěšného byznysmena se tak v mnohých amerických médiích najednou stává chamtivý kapitalista, který myslí jen na sebe.

Snad Obama odradí více

Romneyho jediná šance na Bílý dům tak spočívá ve stávajícím prezidentovi Obamovi. Republikáni doufají, že Obama odradí více voličů než Romney. A to se může snadno stát. Obamův balíček na podporu ekonomiky za 787 miliard dolarů z ledna 2009 rozhodně nenavrátil Ameriku zpět do bezstarostných časů slušného růstu a nízké nezaměstnanosti. Za poslední kvartál americké hospodářství vzrostlo jen o 1,5 procenta, nezaměstnaných je skoro 13 milionů, tedy 8,3 procenta. Republikáni proto tvrdí, že stimulační balíček v objemu čtyř procent HDP byly jen vyhozené peníze, které spolu s drahými socialistickými programy, jako je všeobecné zdravotní pojištění, vedou USA do dluhové záhuby.

Po Romneym tak chtějí republikáni jediné. Aby se nerozptyloval podružnými kauzami či přešlapy a až do listopadových voleb jen bez ustání voličům omílal neradostný stav americké ekonomiky. I podle expertky na veřejné mínění z AEI Karlyn Bowmanové se Romney zatím s kampaní příliš nepředvedl. Přesto ho ale nechce odepisovat: „Podle posledních průzkumů veřejného mínění to bude ještě boj. Romney může nakonec vyhrát.“


Willard Mitt Romney

» narodil se 12. března 1947 v Detroitu do mormonské rodiny úspěšného automobilového manažera, pozdějšího republikánského guvernéra a neúspěšného kandidáta na prezidenta George Romneyho

» v polovině šedesátých let sloužil jako mormonský misionář ve Francii, vystudoval práva a ekonomii na Harvardu, potom nastoupil do investiční společnosti Bain Capital, kde nadělal jmění – jeho majetek se odhaduje na 250 milionů dolarů

» v roce 1994 započal politiku neúspěšnou kandidaturou na senátora, v roce 2002 byl zvolen guvernérem Massachusetts

KL24

» v roce 2008 prohrál republikánskou nominaci na prezidenta, nyní zvítězil a národní sjezd republikánů ho oficiálně vyšle do boje o Bílý dům

» s manželkou Ann má pět synů, jako správný mormon nekouří, nepije a pravidelně se věnuje pomoci bližním

  • Našli jste v článku chybu?