Menu Zavřít

NOMURA VYPLÁCELA

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pivovary

Japonská Nomura se definitivně ujala vlády nad nošovickým Radegastem. Společnost České pivo, kontrolovaná Nomurou, minulou středu podepsala dohodu s britskou společností Bass, o koupi 33,4 procenta akcií Radegastu, které Britové doposud vla stnili. V den podpisu dohody ještě tuto transakci společnost Bass popřela. Cenu účastníci obchodu nezveřejnili, ale údajně několikrát převyšuje burzovní hladinu. Bass Brewers se podle svého výkonného ředitele Iaina Napiera chce nyní soustředit jen n a Pražské pivovary, kde má majoritu.

České pivo tak bude vlastnit 94,1 procenta akcií Radegastu. Současně drží i 87,8 procenta akcií Plzeňského Prazdroje. Záměrem je obě

české pivovarnické společnosti rychle spojit. Po dokončení probíhající fúze Nomura nový subjekt prodá. Zájem o ;koupi má asi deset světových pivovarnických koncernů. Firma vzniklá spojením Prazdroje a Radegastu bude jedenáctým největším producentem piva v Evropě a na českém trhu získá podíl kolem 44 procent. Proti vzniku takto velkého podniku dříve protestoval právě britský Bass a také Český svaz malých nezávislých pivovarů. Menší firmy mají o bavy, že obří subjekt bude zneužívat dominantního postavení na trhu.

MMF24

Šéf Nomury Europa Randall Dillard také minulý týden oznámil, že Nomura jedná se zájemci o koupi podílu v IPB. Vzápětí však upřesnil, že jde jen o nezávazné diskuse a v současné době japonský gigant o odchodu z této banky ne uvažuje. „Existují potenciální zájemci o tento peněžní ústav, kteří nás žádají o informace. O nic jiného v našich rozhovorech nejde, uvedl Dillard v prohlášení zaslaném tisku. Zájemci o IPB by mohly být například Deutsche Bank nebo Citibank (EURO 27/1999).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).