Menu Zavřít

Nonstop pod dohledem. V Číně bude hlídat vězně umělá inteligence

10. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Čínská věznice Yancheng připravuje systém, který by měl úplně vyloučit možnost útěku vězňů. Místo strážných bude trestance hlídat umělá inteligence. Veškeré podezřelé pohyby bude hlásit lidskému personálu.

Yancheng bývá označován za VIP vězení, protože je v něm velké množství veřejně známých trestanců, kteří navíc mají lepší podmínky než v obvyklém vězeňském zařízení. Mluví se i o benevolentním přístupu strážných a uvolněných bezpečnostních podmínkách.

Vedení věznice kvůli tomu čelilo tlaku na vylepšení fungování zařízení. Nyní dokončuje práci na novém „chytrém“ bezpečnostním systému, jehož vybudování trvalo několik měsíců. Trestance bude hlídat za pomocí vylepšených kamer a senzorů.

Je hlídání vězňů pomocí umělé inteligence eticky v pořádku?

Útěk z tohoto vězení by měl být prakticky nemožný, protože i kdyby nějaký vězeň uplatil strážného, umělá inteligence jeho záměry rozpozná. „Pokud systém zachytí například pravidelné pohyby sem a tam po cele, upozorní strážné, aby vězně zkontrolovali osobně,“ řekl webu South China Morning Post vedoucí projektu Meng Qingbiao.

Dopad na psychiku vězňů může být drtivý. Dřívější studie prokázaly, že soustavný bezpečnostní dohled může zvýšit stresovou zátěž jedince a zvýraznit jeho pocity úzkosti. Navíc může mít za následek nedůvěru k ostatním. Zapojení umělé inteligence tak může vyústit i v eskalaci konfliktů mezi vězni.

Že by někdo z trestanců dokázal systém obelhat a zneužít jeho slabiny, se Qingbiao neobává. „Můžete obelhat kameru, můžete obelhat senzory. Ale nikdy ne obojí,“ tvrdí.


V Estonsku má vzniknout soudce-robot. Bude posuzovat drobné delikty

Robot soudce, ilustrační foto


Ve vězení Yancheng bylo v loňském roce zadržováno více než 1600 vězňů. Jejich počet v posledních letech rapidně roste, především v souvislosti s velkým zátahem vlády čínského prezidenta Si Ťin-pchinga proti korupci.

Systém podle svých tvůrců zvládne kontrolovat každého jednotlivce, nehledě na celkové množství vězňů. „Nejmodernější technologie umožní každé kameře sledovat až 200 obličejů najednou,“ říká Qingbiao. Vězni se tak mohou pokusit schovat ve velkém davu, nikdy ale dohledu neuniknou úplně a nastálo.

MMF24

Technologická společnost Tiandy, která společně s univerzitou Tianjin za systémem stojí, je v kontaktu s některými jihoamerickými zeměmi, ve kterých dochází k častým útěkům vězňů. Případnému vstupu do USA brání vládní zákaz čínských technologií.

Dále čtěte:

Po týdnu konec. Google zrušil poradní komisi pro etické otázky umělé inteligence

Umělá inteligence je budoucností Spojených arabských emirátů

Problém autonomních vozů: hůře rozpoznávají lidí s tmavší kůží

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).