Menu Zavřít

Normální je žvanit

10. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Na palubách nízkonákladových aerolinií používejte telefon

Všichni to dobře vědí: Za porušení zákazu telefonování na palubě letadla hrozí až několikaletý pobyt ve vězení. A přesto - podle průzkumu týmu z Carnegie Mellon University - používá mobilní telefon v průměru jeden pasažér na jeden let, často i v kritických momentech při vzletu a přistání.
Vliv interference elektronických přístrojů s navigačním signálem může teoreticky ohrozit funkcionalitu přístrojů v kokpitu, především přijímače GPS. Toto ohrožení však bylo odborníky často bagatelizováno. Instituce FAA (Federal Aviation Administration) a FCC (Federal Communications Commission), které tento zákaz ustanovily ve svých regulích, totiž dlouho neměly k dispozici přesvědčivou studii o kritickém vlivu elektroniky na bezpečnost letu. V současnosti je moderní hovořit o zmírnění zákazu. Řada vědců to ovšem nadále odmítá, kupříkladu Bill Strauss ze zmíněné univerzity prohlásil, že „elektronická zařízení používaná na palubě letadla nesou větší riziko, než jsme si kdy mysleli“.
Zdá se, že v brzké době se tímto tématem nebudeme muset zabývat vůbec. Alespoň při letech s nízkonákladovou společností Ryanair. Ta totiž jako jedna z prvních plánuje nasazení techniky umožňující roamingové hovory ve své flotile boeingů. Od příštího roku chce tímto opatřením nalákat zákazníky, pro které je mobilní telefon důležitým pracovním nástrojem nebo otázkou životního stylu.
Zhruba 120 letadel by mělo být vybaveno miniaturními vysílači, takzvanými pikobuňkami, jež budou během letu spolupracovat se satelitními přijímači. Technologii zřejmě dodá firma Altobridge, která se podílela s Boeingem na jejím vývoji. K ceně za hovory a SMS budou muset pasažéři samozřejmě přičíst zvláštní poplatek Ryanairu.
Celkové tržby u tohoto typu letecké přepravy totiž výrazně zvedají právě doprovodné služby, konkrétně tato investice by měla společnosti přinést příjmy v řádu milionů eur ročně. Atraktivitu by kromě telefonie měla zvýšit i další specialita - mobilní hry.
Služba, která se zřejmě brzy stane standardem u většiny aerolinek, má ale i své stinné stránky. Vzhledem k poměrně vysoké hladině hluku a malému vnitřnímu prostoru přijdou milovníci pokojného cestování o poslední ostrůvek klidu. Ať už bude na vedlejším sedadle vášnivý telefonista nebo milovník počítačových her…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).