Menu Zavřít

NOŠENÍ SLIPŮ SPERMIÍM NEŠKODÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

B i o l o g i e

Australským vědcům se podařilo zbořit další mýtus považovaný dlouhou dobu za pravdu, o níž se nedebatuje. Přišli totiž na to, že pokud muž nosí místo volného spodního prádla slipy, nemá to v žádném případě vliv na jeho plodnost.

Urologové zkoumali kvalitu spermií a došli k závěru, že jsou stejně dobré u mužů nosících slipy jako u mužů oblékajících se do volného spodního prádla. Letos na podzim výsledky výzkumu publikovali v Urologickém věstníku vycházejícím v Austrálii. Podle nich se testu zúčastnilo devadesát sedm mužů trpících sníženou plodností. U pacientů nosících slipy byla přitom naměřena stejná teplota varlat jako u mužů preferujících trenýrky - 33,8 stupňů Celsia.

Při zkoumání vzorků semene bylo zjištěno, že u mužů v trenýrkách se počet spermií pohybuje okolo 110 milionů kusů, zatímco u mužů nosících slipy to byly průměrně 132 miliony spermií. Vědci tak došli k závěru, že nošení trenýrek nepodporuje mužskou plodnost.

„Nošením trenýrek lze sice snížit teplotu v šourku, avšak tento rozdíl oproti slipům se vyrovná dalšími vrstvami oblečení, stojí v závěru zprávy.

CIF24

Naproti tomu se zdá, že poruchy mužské plodnosti má spíše na svědomí nevhodná strava. Australská odbornice na plodnost Anne Clarková tvrdí, že kvalitu spermií snižuje nízká výživnost zpracovaného masa, kterým se živí velká část mužů v západních zemích. Tento předpoklad hodlá dokázat výzkumem, v jehož průběhu bude vybrané skupině mužů podávat vitaminy, a pokusí se tak zkvalitnit jejich semeno. Chce tím zvýšit šance na oplodnění jejich partnerek. Koncem listopadu to oznámil deník Australian.

Šest z deseti australských mužů jí příliš tučná jídla a naproti tomu 97 procentům mužů se nedostává potřebného množství vitaminů z ovoce a ze zeleniny. Nyní Clarková hledá 150 mužů, kterým bude po dobu šesti měsíců podávat vitaminy C, E, zinek a selenium. Šéfka společnosti První plodná z nemocnice Hurstville Community Hospital v Sydney už má za sebou pětiletý výzkum se ženami trpícími nadváhou. Po dobu pěti let jim pomáhala se snížením váhy, což mělo zásadní vliv na jejich plodnost. Po odtučňovací kúře se rapidně zlepšila kvalita jejich vajec, a zvýšila se tím také šance na případné oplodnění.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).