Menu Zavřít

Notářsky ověřená PDF

14. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Software602 Mgr.

EBF24

Notářská komora ČR připravuje pro své členy nákup programu Print2PDF od firmy Software602, který umožňuje vytvářet nezměnitelné textové soubory formátu PDF chráněné ověřeným elektronickým podpisem. Jedná se o součást přípravy na vydávání elektronických ověřených kopií papírových dokumentů od roku 2009.
Když se podaří připravit zákon o eGovernmentu s platností od 1. ledna 2009, bude služba ověřených PDF fungovat následovně: zákazník přinese listinu, notář ji naskenuje, „uzavře“ do PDF, podepíše digitálním podpisem, připojí časové razítko a vydá na CD nebo jiném médiu. Tyto elektronické dokumenty budou z pohledu zákona rovnocenné notářsky ověřeným listinám. Obvyklá cena Print2PDF se pohybuje kolem tisíce korun pro instalaci do jednoho počítače, lze ale předpokládat, že díky množstevní slevě byla cena pro notářskou komoru podstatně nižší.
„Program Print2PDF jsme si vybrali hlavně kvůli možnostem připojit k souboru digitální podpis a spojovat různé dokumenty do jednoho souboru. Jedinou alternativou je americký software (od Adobe), který je nepoměrně dražší,“ říká Jiří Svoboda z pražské notářské kanceláře Novák & Svoboda.
Firma Software602 přišla s Print2PDF ve verzi 7.0 v polovině loňského roku. Jedná se o praktický softwarový nástroj, jenž rovněž umožňuje vytvářet soubory v archivním formátu PDF/A či vkládat vodotisk. Kromě některých organizací v ČR pracuje s produktem i řada zahraničních podniků. Jedním z nejnovějších zákazníků je francouzská pobočka Nestlé, která si pořídila síťovou verzi. Dle mluvčího Software602 Petra Hampla používá Print2PDF i státní správa na Aljašce, kanadská centrální banka, kuvajtské ministerstvo plánování a řada konzultačních firem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).