Menu Zavřít

Nová dohoda o energiích?

9. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Kompromisní senátní návrh

Celý podtitul: Kompromisní senátní návrh zákona získává stoupence v obou politických táborech a zneklidňuje stranické ideology

Vysoké ceny energetických surovin se staly velmi kontroverzním politickým problémem. Republikáni napadají demokraty, že brání vrtným pracím k získání většího množství ropy a plynu na území USA. Demokraté argumentují, že jejich rivalové klamou americkou veřejnost tvrzením, že by takové vrtné práce podstatně snížily ceny. Uprostřed předpojatého bombardování kvůli budoucí energetické politice USA Washington přesto právě teď vyvíjí mimořádné úsilí o kompromis. Skupina pěti republikánských a pěti demokratických senátorů přezdívaná „banda deseti“ vypracovala během léta komplexní návrh týkající se energií. A nyní, když zničující žár na levici a pravici ochladl, myšlenka získává podporu. Přihlásili se k ní další tři senátoři z každé strany a očekává se, že se o návrhu bude hlasovat v Senátu, až skončí kongresové prázdniny. „Viděli jsme, jak vývoj nabírá opačný směr,“ říká republikánský senátor za stát Georgia Saxby Chambliss, který toto úsilí zahájil červnovou návštěvou u svého kolegy, demokratického senátora za Severní Dakotu Kenta Conrada. „Díky bohu jsou někteří lidé z obou stran ochotní spolupracovat.“ Návrh obsahuje některé body z republikánského seznamu zamýšlených změn, například otevření oblastí Vnějšího kontinentálního šelfu (OCS) pro vrtné práce a posílení jaderné energetiky. Demokraté chystají stimuly pro větrnou a sluneční energii a další její obnovitelné druhy. A také opatření na zvýšení energetické účinnosti – většinu z plánovaných 84 miliard dolarů nákladů zaplatí tak, že zruší daňové úlevy ropného a plynárenského průmyslu. „Někteří ekologové s tím mají vážné problémy. Ve skutečnosti je to však docela dobrá dohoda,“ prohlašuje Joseph J. Romm, vědecký pracovník demokratického think tanku Centra pro americký pokrok (CAP) a vysoký představitel ministerstva energetiky v Clintonově administrativě.
Kompromis začíná nabírat na obrátkách, čímž vytváří dilemata pro obě strany. Existuje mnoho důvodů být proti němu. Například Johnem McCainem vybraná spolukandidátka, aljašská guvernérka Sarah Palinová, je důraznou zastánkyní otevření nových oblastí pro ropný a plynárenský průmysl, například Arktického národního parku (ANWR). Průzkumy veřejného mínění také ukazují, že republikáni získávají velkou podporu za obviňování demokratů, že blokují zvyšování dodávek ropy a plynu. Proč by se tedy měli vzdát nejlepšího bodu své kampaně? „Jeden člověk ví, že teď musíme v USA vrtat víc a zachránit rodinné rozpočty: McCain,“ hlásá jeden inzerát propagující republikánského prezidentského kandidáta. V něm je demokratický soupeř Barack Obama obviňován, že tomu brání. Kompromis s demokraty by „senátorovi McCainovi podrazil kolena“, zaútočil nedávno ve své rozhlasové talk show Rush Limbaugh. Kromě toho ropné a plynárenské společnosti při svém odporu k plánu značně spoléhají na republikánské přátele. „Otevřít velice, velice malou oblast (pro vrtné práce), a přitom trestat průmysl nedává žádný smysl,“ prohlašuje Charles T. Drevna, předseda Národní petrochemické a rafinérské asociace (NPRA). Demokraté se zase obávají, že pokud budou souhlasit s vrtnými pracemi, ztratí podporu stěžejních voličů.
Současně kongresmani dostali o srpnových prázdninách co proto od voličů, kteří chtějí okamžitou akci. „Američany stále víc unavuje tohle nekonečné stranění. Prahnou po výsledcích,“ říká Conrad ze Severní Dakoty. A otráveni nejsou jen voliči. „Podnikatelské společenství se nakonec dostalo do stadia, kdy si myslí, že vina je na všech stranách,“ prohlašuje Jack N. Gerard, předseda Americké rady pro chemii (ACC), která reprezentuje chemický průmysl. „Je přespříliš politiky a nedostatek politické taktiky.“
Chemické firmy znepokojuje, že Kongres neudělal nic pro zvýšení dodávek zemního plynu, který je výchozí průmyslovou surovinou. Společnosti z odvětví větrné a sluneční energie varují, že pokud se neobnoví jejich daňové úlevy, zkrachují. Mezitím těsné uniknutí hurikánu Gustav, který 1. září udeřil na pobřeží Mexického zálivu, bylo jen další připomínkou energetické zranitelnosti USA. Protože mají dvacet procent kapacity výroby ropy v Mexickém zálivu, katastrofální bouře by ještě zhoršila už beztak neutěšený stav peněženek Američanů. Tento delikátní politický kalkul nutí některé představitele ve Washingtonu ke kompromisu. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů a demokratická poslankyně za Kalifornii Nancy Pelosiová podpořila hlasování o vrtných pracích. Začátkem srpna si republikánský senátor za New Hampshire John E. Sununu vysloužil pochvalu od konzervativců, protože se nepřidal k plánu „bandy deseti“. Vede však tvrdou předvolební kampaň a na New Hampshire nekompromisně dopadly vysoké ceny energií. Dne 26. srpna se Sununu připojil.

Tvrdý boj

Pokud se bude o plánu v Kongresu hlasovat, bude to pro oba uchazeče o prezidentský úřad klíčovou zkouškou, protože se budou muset veřejně vyjádřit k zásadní otázce. McCain ještě musí kompromis podpořit. Čelný ekonomický poradce Douglas J. Holtz-Eakin vysvětluje, že McCain sice představu o společném přístupu obou stran podporuje, ale nelíbí se mu zrušení daňových úlev pro ropný a plynárenský průmysl. „Senátor McCain se domnívá, že nepotřebujeme zvyšovat daně,“ říká.
Oproti tomu Obama podporuje základní rámec i myšlenku oboustranného kompromisu. „Kdybych měl zredukovat McCainův energetický program na jediné slovo, bylo by to ,vrtání‘, kdežto tím naším by byla ,diverzita‘,“ vysvětluje Jason Grumet, Obamův hlavní poradce pro energii. „Je to rozdíl mezi seriózní energetickou politikou a slogany.“
Návrh ještě čeká tvrdý boj. „Levice i pravice jsou naprosto nespokojené s tím, co jsme předložili,“ říká Conrad. „Je poněkud smutné, že když se nabízí řešení vážného problému, jenž musejí USA zvládnout, je to považováno za nevěrnost vlastní straně.“ I pokud se začnou připojovat politické hvězdy, Kongres nemá moc času na zprostředkování dohody před prezidentskými volbami. A Bushova administrativa slibuje, že bude vetovat všechno, co bude považovat za zvýšení daní. Klesající ceny ropy by mezitím mohly zmenšit naléhavost problému pro zákonodárce. Lidé s přístupem k důvěrným informacím z Washingtonu však tvrdí, že nastal skutečný pokrok ke kompromisu, který prolomí bezvýchodnou situaci v otázce energií. „Ať se uskuteční v tomto nebo v příštím Kongresu, je jasné, že máme blízko k nějakému činu,“ uzavírá Gerard.

Box s. 22:
Přes mrtvý bod
Bez ohledu na plamenné řeči navrhla skupina senátorů z obou stran kompromis, který by mohl ukončit politické trápení. Zisky a ústupky obou stran:

Co získají

Republikáni
Rozšířené (přesto však limitované) vrtání v pobřežních vodách.
Posílení jaderné energetiky.

Demokraté
Mandáty a dlouhodobé daňové úlevy pro obnovitelnou energii.
Zrušení daňových úlev pro ropný a plynárenský průmysl.

Čeho se vzdají

Republikáni
Vrtání v Arktickém národním parku (ANWR) a u západního pobřeží USA.

Demokraté
Zdanění neočekávaných zisků.

Pramen: BusinessWeek

Popisek s. 22:
McCain na ropné plošině v Mexickém zálivu. Republikánský kandidát chce zachovat daňové úlevy pro odvětví.

MMF24

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc. BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).