Menu Zavřít

Nová dominanta nové egyptské metropole. Poblíž Káhiry chtějí postavit unikátní mrakodrap na vodík

9. 9. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: BMW Group
  • V novém egyptském hlavním městě chtějí vybudovat 240 metrů vysokou kancelářskou budovu Forbes International Tower
  • Stavba má být unikátní tím, že bude ze 75 procent poháněná vodíkem, zbývající čtvrtinu pak zajistí fotovoltaika
  • Díky využití těchto a dalších technologií má být budova schopná odstranit více uhlíku, než kolik ho vypustí do ovzduší

Úsporné technologie, jež dokáží snížit spotřebu energií a produkci emisí, poptává kdekdo. A ani stavaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Poblíž egyptské Káhiry v tamním Novém administrativním hlavním městě tak aktuálně plánují stavbu výjimečné kancelářské budovy, která chce překonat dosavadní laťku v oblasti udržitelnosti.

Asi 240 metrů vysoký mrakodrap Forbes International Tower navržený architektonickým studiem Adrian Smith + Gordon Gill Architecture má dosáhnout nulové uhlíkové stopy díky unikátnímu systému napájení. Stavba bude totiž poháněna ze 75 procent zeleným vodíkem, přičemž zbývající čtvrtinu pak zajistí fotovoltaické panely umístěné na fasádě. Díky tomu má být budova se 43 patry zcela nezávislá na tradiční rozvodné síti.

První „Zero Carbon“ mrakodrap

Na implementaci potřebných technologií budou podle CNN pracovat společnosti Schneider Electric a H2 Enterprises. Ty se nyní zabývají především tím, jak celý systém navrhnout co možná nejefektivněji z hlediska prostorových požadavků i ekonomické životaschopnosti. Použití ekologického zeleného vodíku ve stavebnictví je totiž novinkou, která zatím v takto velké míře nebyla nikde vyzkoušena.

Outstream Placeholder

Developerská společnost Magnum Properties každopádně upozorňuje, že vodíkovým pohonem snaha o ekologii Forbes International Tower zdaleka nekončí. Na stavbě mají být využity materiály, při jejichž výrobě bylo vyprodukováno výrazně menší množství uhlíku. To má snížit uhlíkovou stopu celé budovy oproti klasickým stavbám zhruba o 58 procent.

Dalším důležitým aspektem je pak systém na recyklaci a úpravu pitné a užitkové vody. I kvůli rychle rostoucí egyptské populaci totiž zemi reálně hrozí, že její nedostatek se brzy stane závažným celospolečenským problémem. Jakékoliv prostředky snižující spotřebu sladké vody jsou proto velkým přínosem.

Nová chlouba New Yorku. Na Manhattanu mají vyrůst unikátní mrakodrapy propojené obřím nekonečným bazénem na střeše
Přečtěte si také:

Nová chlouba New Yorku. Na Manhattanu mají vyrůst unikátní mrakodrapy propojené obřím nekonečným bazénem na střeše

Kombinací všech zmíněných úsporných technologií chtějí projektanti dosáhnout toho, že budova bude schopná odstranit více uhlíku, než kolik ho vypustí do ovzduší. Pokud se tento cíl skutečně povede zrealizovat, stane se Forbes International Tower prvním mrakodrapem na světě, který získá certifikát o nulové produkci uhlíku Zero Carbon.

MMF24

Udržitelné mrakodrapy chtějí i jinde

Egyptský projekt je se svým záměrem na využití vodíku skutečně výjimečný, ve světě ale existují také další inovativní nápady, jejichž cílem je navrhnout úsporné mrakodrapy. Třeba architektonické studio Skidmore, Owings & Merrill (SOM) tak na základě vysoké poptávky po ekologických řešeních nedávno zahájilo spolupráci s firmou Energy Vault, jejímž cílem je vyvinout gravitační systém pro skladování energie v mrakodrapech.

Toto řešení bude využívat podobného principu jako přečerpávací vodní elektrárny. Elektrický motor má nejprve zvednout těžké kvádry z povrchu země na vrchol budovy během období nízké spotřeby energie, přičemž až bude následně spotřeba vysoká, kvádry se spustí dolů, čímž budou pohánět motor, který vyrobí elektřinu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).