Menu Zavřít

Nová kapitola

10. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Americký private equity fond koupil český Computer Press

Přední český vydavatel knih a časopisů Computer Press má nového majitele. Americký private equity fond Riverside, specializující se na investice do středně velkých firem, koupil od společnosti Bancroft 75 procent vydavatelství Computer Press, které působí na českém a slovenském trhu od roku 1994 a loni dosáhlo tržeb 12,6 milionu eur. Cena transakce, která představuje první mediální investici fondu Riverside, nebyla zveřejněna.

Hlavenka zůstane

. „Je toho hodně, co se nám na této firmě líbí,“ řekl partner společnosti Riverside Radim Stach, který tuto transakci vedl. „Computer Press má talentovaný manažerský tým, který již mnohé dokázal, proto nadále zůstává s firmou a bude nám i partnerem v podnikání,“ dodal. Znamená to, že Jiří Hlavenka, který drží zbývajících 25 procent, zůstává nadále předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti. Sám Hlavenka příchod nového majitele vítá. „Transakce vytváří mimořádnou příležitost pro další, nijak neomezovaný rozvoj společnosti, zvyšování tržeb, rozšiřování čtenářské obce a růst tržního podílu,“ prohlásil Hlavenka.
Stach počítá do budoucna s dvouciferným růstem vydavatelství: „Máme velmi atraktivní a udržitelný byznysmodel, který, jak věříme, se jen posílí větší diverzifikací, což znamená rozšířením v segmentech mimo informační a komunikační technologie.“ Financující bankou operace, která trvala osm měsíců, byla ČSOB, poradenské služby poskytla Baker & McKenzie.
Tuto novou investiční příležitost představil fondu Riverside jeho bývalý viceprezident a současný spolumajitel českého populárního free-city-magazinu Houser István Nagy. Ten při koupi firmy Computer Press také působil jako poradce.

CIF24

Sedmihradské kořeny

. Riverside založil v USA koncem osmdesátých let maďarský finančník původem z rumunského Sedmihradska Béla Szigethy, který předtím pracoval v Citicorp. Od této doby fond investoval do firem v rámci 104 transakcí s celkovou hodnotou 2,1 miliardy dolarů. Čtyři kanceláře má v USA (New York, Dallas, San Francisco a Cleveland) a čtyři v Evropě (Praha, Budapešť, Varšava a Mnichov). Riverside je typickým private equity buy-out fondem a specializuje se na prosperující středně velké podniky s hodnotou méně než sto milionů dolarů.
V České republice, kde podniká od roku 1997 pod vedením Radima Stacha, který do Riversidu přišel z Regionálního podnikatelského fondu (nyní Czech Venture Partners), doposud investoval do čtyř podniků.

Koupím, vylepším a prodám.

V říjnu 1997 koupil výrobce zubařských přípravků a materiálů Spofa-Dental, kterou Riverside před dvěma lety prodal švýcarskému podniku Kerr, patřícímu americké společnosti Sybron.
Další podnik, Carborundum Electrite v Benátkách nad Jizerou, který vyrábí brusné kotouče a abraziva, koupili v roce 2000 od ČKD Holding (také na doporučení Istvána Nagye). „Možná že si někdo ještě pamatuje reklamní slogan této firmy, který zněl Karborundum brousek, za korunu kousek,“ říká Radim Stach. Pro tento podnik našel Riverside koncem roku 2004 strategického investora, kterým se stal podnik Tyrolit. Ten patří známé společnosti Swarovski.
Primalex koupil před několika lety Riverside od rakouské firmy Lasselsberger a loni ho prodal nizozemskému podniku Sigma Kalon, kterou kontroluje private equity fond z amerického Bostonu Bain Capital.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).