Menu Zavřít

Nová povinnost pro firmy: Na webu musí mít více údajů

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Zatím prakticky neznámá novela obchodního zákoníku rozšíří povinné náležitosti internetových stránek podnikatelů: Jestliže má podnikatel webové stránky, bude na nich muset od března uvádět úplné údaje.

Úplnými údaji se podle novely, zveřejněné již ve Sbírce zákonů, rozumějí „údaj o firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle“. Podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku musí na webu povinně uvést také údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky. Ostatní podnikatelé musejí uvést údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni (typicky živnostenský rejstřík). Údaj o výši základního kapitálu lze na internetových stránkách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.

EBF24

Od března tedy budou platit pro weby stejné náležitosti, jaké jsou už nyní povinné pro faktury, objednávky, obchodní dopisy nebo smlouvy. Až dosud nebyl obsah podnikatelských stránek stanoven zákonem - platilo jen, že nelze uvádět klamavé nebo dokonce nepravdivé údaje. „Cílem novely je posílit informovanost spotřebitelů a obchodních partnerů, zároveň jde o sladění s unijními předpisy,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podnikateli hrozí podle přestupkového zákona pokuta od pěti do padesáti tisíc korun nebo i zákaz činnosti na jeden rok. Zatím není jisté, jak přísně (a jestli vůbec) budou úřady ke kontrole této povinnosti přistupovat, a zda se na ni zaměří hned od března.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).