Menu Zavřít

Nová příležitost

27. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Novela DPH směrnice EU významně ovlivňuje finanční a pojišťovací služby

Evropská komise zveřejnila návrh novely DPH směrnice EU (směrnice), která přináší změny předpisů upravujících legislativní oblast daně z přidané hodnoty pro odvětví finančních a pojišťovacích služeb. Změny představené v tomto návrhu by mohly mít významný dopad na celé odvětví finančních a pojišťovacích služeb.

Neaktuální pravidla.

Finanční a pojišťovací služby jsou obecně osvobozené od DPH. Toto osvobození od DPH však vychází z legislativy, která byla formulovaná a přijatá v roce 1977. Tato pravidla však nejsou za podmínek současného globálního finančního prostředí aktuální. Mezinárodní studie prováděné od počátku roku 2006 poukázaly na skutečnost, že firmy podnikající ve finančních a pojišťovacích službách v rámci Evropské unie (EU) jsou méně ziskové než jejich mimoevropská konkurence a že vysoké náklady vzniklé v souvislosti s DPH se mohou na tomto stavu významně podílet.

Účel.

Cílem novely je zjednodušení a modernizace DPH legislativy platné pro oblast finančních a pojišťovacích služeb. Návrh přináší změny v následujících třech záležitostech. Za prvé upravuje a modernizuje pravidla pro osvobození od DPH. Za druhé zavádí pro jednotlivé členské státy EU povinnost umožnit finančním a pojišťovacím institucím dobrovolně se rozhodnout pro zdaňování svých služeb DPH. A za třetí zavádí nový režim pro osvobození služeb, takzvaných cost-sharing vehicles - tedy center sdílených nákladů.

Úprava a modernizace pravidel.

V současnosti není osvobození od DPH aplikované ve všech členských státech EU jednotně, a proto se množí žádosti u Evropského soudního dvora (ESD) o správnou a přesnou interpretaci právních předpisů. Návrh Evropské komise by měl jasnou a modernizovanou definicí osvobozených služeb přinést více jistoty jak pro členské státy EU, tak pro jednotlivé finanční a pojišťovací instituce.
Cílem tohoto nařízení je sjednotit aplikaci pravidel pro osvobození od DPH prostřednictvím přesného vymezení, které služby mohou, nebo naopak nemohou být jeho předmětem. Umožní také efektivnější řízení nákladů spojených s DPH, u které nevzniká nárok na odpočet. A to tím, že zavádí možnost zdanění vlastních služeb a upřesňuje i rozšiřuje režim osvobození od DPH pro systém sdílení nákladů.

Upřesnění pozice zprostředkovatelů.

Novela také upřesňuje pozici zprostředkovatelů z pohledu DPH. Navržené změny budou důležité zejména pro odvětví outsourcingových služeb. Poskytnutí jakékoli dílčí části služby, která je osvobozená od DPH, bude moci být také osvobozeno. Pokud ovšem tato část představuje ucelený díl konečné služby a naplňuje svou podstatou specifický charakter osvobozených služeb. Toto ustanovení se však nebude vztahovat na fund management a zprostředkování (i když v těchto případech bude nadále možné použít principy rozsudků ESD).

Povinnost pro členské státy EU.

Novela směrnice v navrhovaném znění ukládá členským státům EU povinnost umožnit plátcům DPH působícím v oblasti pojišťovacích a finančních služeb, aby si zvolili, budou-li své služby zdaňovat nebo aplikovat režim osvobození od DPH. Dosavadní právní řád EU dává členským státům pouze možnost, nikoli však povinnost zavést tuto volbu. Ta je navíc omezena na finanční (nikoli pojišťovací) služby a zavedlo pouze ji pět ze 27 členských států. Dosud však nebyla dosažena vzájemná dohoda ohledně přesných podmínek fungování tohoto pravidla, a to zejména kvůli obavám z možného zneužití. Proto navrhovaná novela počítá s jeho zavedením až od 1. ledna 2012.

ebf - tip - debata

Aktualizovaná verze.

Novela směrnice přináší aktualizovanou verzi osvobození od DPH pro centra sdílených nákladů včetně těch mezinárodních. Tato změna umožní institucím sdružit jednotlivé členy skupiny, a tím vzájemně sdílet náklady, aniž by vznikala další DPH bez nároku na odpočet. Je důležité připomenout, že tato novela dnes platné směrnice je teprve ve stadiu legislativního návrhu a musí ji ještě schválit členské státy EU na zasedání ECOFIN (Rada ministrů hospodářství a financí). Tato verze novely je nicméně výsledkem dlouhodobé a intenzivní spolupráce Evropské komise a zástupců členských států EU. Proto je velmi pravděpodobné, že novela směrnice bude v navrhovaném znění také schválená a přijatá. Předpokládané datum platnosti je 1. ledna 2009 (s výjimkou zavedení povinnosti pro členské státy EU umožnit finančním a pojišťovacím institucím zdaňovat své služby).

Zvážení dopadů.

Proto by subjekty, jejichž DPH pozice by se mohla kvůli navrhované reformě změnit (tedy ze zdanitelné na osvobozenou, nebo naopak), měly zvážit případné dopady na jejich smluvní a cenové ujednání, účetní systém a v neposlední řadě také na celkový nárok na odpočet DPH. Tyto aspekty se týkají především investičních fondů, zprostředkovatelů v pojišťovnictví a poskytovatelů outsourcingových služeb. Pro společnosti podnikající ve finančním a pojišťovacím sektoru by mohla být zajímavá nejen příležitost, díky níž využijí výhody navrhované možnosti zvolit si režim zdaňování svých služeb, ale také změny v systému sdílení nákladů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).