Menu Zavřít

Nová vláda bez hájení

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Japonsko Mgr.

MMF24

Neznámé tváře, mladá krev a nezkušenost. Podobně komentovali odborníci jmenování nové japonské vlády čerstvého premiéra Jošihika Nody, který svůj „dream team“ představil koncem minulého týdne. Ve funkci vystřídal Naota Kana, v jehož kabinetu působil až do posledního dne jako ministr financí. Stal se tak šestým ministerským předsedou Japonska v průběhu posledních pěti let. Kan musel odstoupit kvůli stupňující se kritice za nezvládnutí situace po březnovém zemětřesení doprovázeném ničivou vlnou tsunami.
Jmenování Nody do čela vlády bylo považováno za krok, který by měl pomoci ekonomickou situaci v zemi stabilizovat. Po představení kabinetu se však začaly množit obavy, že tomu tak nakonec být nemusí. Například ministrem financí se stal bývalý novinář Jun Azumi. „Jmenování relativně neznámé osoby vyvolává více otázek než odpovědí a zvyšuje nejistotu,“ upozorňuje analytik Kodži Fukaja z Credit Suisse Securities.
Není pochyb o tom, že právě na nového ministra financí čekají jedny z nejtěžších úkolů. Japonská ekonomika si dlouhodobě nevede dobře, je pod tlakem, a navíc se musí vyrovnat s důsledky zemětřesení a jaderné havárie. Zemi i nadále straší deflace. Ceny většiny produktů a služeb kvůli slabé poptávce padají, nebo přinejlepším stagnují. Výjimkou je energie, které je kvůli Fukušimě nedostatek.
Problém Japonska spočívá v tom, že jeho oživení závisí především na poptávce ze zahraničí. A ta kvůli zpomalení eurozóny a Spojených států klesá. Projevuje se to na zpomalování průmyslové výroby v Japonsku (i v Jižní Koreji). Zatímco v červnu rostla výroba o 3,8 procenta, v červenci to bylo o pouhých 0,6 procenta. Exportéři doplácejí rovněž na silný yen, který se navzdory intervencím drží na rekordních hodnotách.
Kritika na adresu některých nových členů kabinetu se týká i jejich věku. Například Azumimu je 49 let, ministrovi zahraničí Koičiro Gembovi dokonce o tři roky méně. Pro Japonsko preferující dosud mnohem starší politiky se jedná o těžce stravitelnou změnu.
Vzhledem k potížím země nemůže premiér Noda počítat s tím, že dostane čas na to, aby se ve funkci zapracoval. Zvláště po kritice, která se strhla vzápětí po představení kabinetu. Odborníci ani novináři ho šetřit nebudou. Ani den. (hyk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).