Menu Zavřít

Nováček žaluje

9. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Diag Human ing.

MMF24

PRAHA (try) - Brněnský advokát Zdeněk Nováček minulý čtvrtek informoval Českou advokátní komoru (ČAK), že zažaloval ministerstvo zdravotnictví kvůli nevyplacení celé fakturované částky deseti milionů korun za zastupování v kauze Diag Human. Záležitost je předmětem soudního sporu u Obvodního soudu pro Prahu 2. Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že Nováčkovi honorář již vyplatilo ve dvou splátkách, v prosinci 2003 a letos v únoru, ale bude ho žádat zpět.
„Ministerstvo o žalobě ví. JUDr. Nováček žaluje zbytek částky do deseti milionů korun, která mu nebyla vyplacena. Žaloba je neoprávněná a budeme se bránit,“ sdělila týdeníku EURO mluvčí ministerstva zdravotnictví Aneta Kupková. Ministerstvo dosud vyplacených více než devět milionů zpochybnilo a nárokuje je po Nováčkovi zpět.
Nováček žalobou na ministerstvo hraje o čas. Tajemník ČAK Ladislav Krym týdeníku EURO řekl, že advokátovi hrozí trest ve stavovské komoře. Nováček měl objasnit, podle čeho si účtoval uvedený honorář a zda nepředražil své služby. Ani minulý čtvrtek však nepředložil smlouvu s ministerstvem zdravotnictví o zastupování a pouze ČAK napsal, že záležitost je v soudním sporu.
Kárná komise komory v červnu začala oprávněnost Nováčkova postupu prošetřovat na základě tvrzení ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho, že ministerstvo nemá v evidenci smlouvu, podle níž by měla být vyplacena tak vysoká částka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).