Menu Zavřít

NOVÉ DÍTĚ STAR ALLIANCE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

British Midland a Lufthansa

Německá letecká společnost Lufthansa ukončila jednání o koupi dvacetiprocentního podílu společnosti British Midland za 91,4 milionu liber. Akcie získala Lufthansa od Scandinavian Airlines (SAS), které tím snížily podíl v British Midland ze 40 p rocent na polovinu. Prodej je podmíněn vstupem firmy British Midland do letecké Star Alliance. Kontraktem se rozšíří přístup Lufthansy a Star Alliance na londýnské Heathrow, nejvytíženější letiště světa.

WT100

Společnost British Midland oznámila, že byly odsouhlaseny podmínky jejího vstupu do Star Alliance, která jako první nadnárodní letecká aliance vznikla loni v květnu. V jejím čele stojí německá Lufthansa spolu s americkými United Airlines a skandinávskými SAS (EURO 19/1999).

Dohoda může ohrozit podíl společnosti British Airways (BA) na evropském a severoamerickém trhu letecké dopravy. BA proto minulý měsíc uvedla, že bude v případě spojení Lufthansy s British Midland protestovat u Evropské komise. BA je navíc součástí konkurenční aliance Oneworld. Tato aliance vznikla koncem loňského roku propojením pěti leteckých společností, mezi nimiž jsou American Airlines, British Airways a Canadian Airlines.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).