Menu Zavřít

Nové pověsti pražské

3. 3. 2018
Autor: Redakce

Vládnoucí partička komunálních politiků v Praze po sobě zjevně hodlá zanechat co nejvýraznější stopu. Například most přes velkou řeku hrozící zřícením nebyl po mnoho desetiletí turistickou atrakcí žádné světové metropole, která neabsolvovala nějaké bombardování. A příběh Libeňského mostu je opravdu hoden literárního zpracování.

O jeho katastrofálním stavu se ví dlouhá léta a stejně dlouhá léta se připravuje jeho rekonstrukce. Nakonec po všech peripetiích byla připravena v roce 2014. Na stole tehdejšího primátora Hudečka přistály dvě varianty. Podle jedné se měl most zbourat a postavit nový. Podle druhé se měl opravit, což v praxi znamenalo, že se rozebere a postaví znovu. Ta byla dražší, a tudíž - jak je v kraji zvykem - vyhrála.

Pak ale narazila na pokrok. Tedy přesněji řečeno na pokrokové aktivisty. Most totiž spojuje Prahu 7 s Prahou 8 a jejich radnice byly již obsazeny novými mladými politiky zvláštního ražení, které vynesla vzhůru protikorupční vlna. Těm se rekonstrukce mostu nelíbila, protože po ní měl být most o pět metrů širší a v budoucnu by tak po něm třeba mohlo jezdit více automobilů, což je zřejmě zločinný záměr, jemuž musí být zabráněno.


Libeňský most není kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo. Je možné jej zbourat

 Libeňský most není kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury


Radnici Prahy 8 se nakonec podařilo přesvědčit, že lepší je širší most než žádný. Možná proto, že tam v té době byli zaneprázdněni s později jasně prohraným soudním sporem, který vyvolali s Metrostavem, když se odmítli řídit řádně podepsanou smlouvou o výstavbě nové radnice. Na sedmičce místo toho rekonstrukci zablokovali pod záminkou, že jde o kulturní památku, a zazpívali si známou píseň Hospodu nedáme, radši ji zbouráme.

No vida, a už je to tady. Most padá a starosta Prahy 7 Čižinský si stěžuje, že ten most dva roky nikdo neopravuje jako tu památku, ačkoli by měl vědět, že v takovém případě by přípravy trvaly tak dlouho, že by most stačil spadnout nejméně čtyřikrát. A po příštích volbách v Praze chce na základě této politiky být primátorem.

Z čehož vzhledem k naladění významné části voličů jde opravdový strach. Tak si skočte vyfotit aspoň ten Karlův most. Dokud stojí.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Se skandálem

Ejdž ár Andrej

Strach z referenda

Soumrak nad babstapem

Zase ty daně

Tož, vypime si

Když musíš, tak musíš

Čerstvý vzduch

Kupředu leva. Bulharsko do dvou let zavede euro, na rizika nehledí

Chudák zrůda

MMF24

Presumptivní spolupachatel Zeman

Jak olafnout svoje mouly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).