Menu Zavřít

Nové vlaky budou podmínkou jen na části liberalizovaných tratí

21. 4. 2017
Autor: ČTK

Nové vlaky bude od zájemců ministerstvo dopravy požadovat jen pro část výběrových řízení na nové dopravce na železnici. V ostatních případech bude vyjednávat s Českými drahami (ČD), aby v soutěžích mohly uplatnit nynější vozidlový park, který státní dopravce v minulosti modernizoval. Zároveň úřad zvažuje státním ČD vyplácet peníze za udržování záložní flotily vozidel pro případ krizových situací.

Podmínkou otevírání železničního trhu je dále zajištění prodeje jízdenek platných pro všechny dopravce. Pokud na trati jezdí dva dopravci, měl by mít cestující možnost koupit si jízdenku jen pro jednoho dopravce, nebo jízdenku platnou u obou. Její cena by se odvíjela od počtu ujetých kilometrů, uvedl ředitel odboru osobní dopravy na ministerstvu dopravy Ondřej Michalčík.

Požadavek na nediskriminační přístup vůči Českým drahám vznesli zástupci vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů na dubnovém zasedání tripartity. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vyjádřil obavu, že se český železniční trh liberalizuje, současně ale bude národnímu dopravci zapovězen vstup na ostatní trhy, tedy Francie, Německa či Rakouska.

České dráhy si na nerovný přístup stěžovaly v dosavadních výběrových soutěžích. V posledním případě to bylo u linky mezi Plzní a Mostem, kdy se dopravce zastal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten jako diskriminační uznal skutečnost, že České dráhy jako jediný dopravce musí uznávat režijní jízdné ostatních železničních zaměstnanců, například Správy železniční dopravní cesty.


Tripartita se obává dopadu liberalizace na České dráhy:

Liberalizace železničního trhu nemá diskriminovat ČD

 Jaroslav hanák, Bohuslav Sobotka


Ministerstvo dopravy v koncepci schválené vládou nedávno vytipovalo šest železničních tratí, na kterých chce do konce roku 2021 nového provozovatele železniční dopravy. V dalším návrhu vypracovalo harmonogram postupných výběrových řízení na zbytek tratí, soutěže na poslední linky měly být v roce 2033.

CIF24

Příkladem úspěšné liberalizace železnice v Evropě je podle Víta Janoše z dopravní fakulty ČVUT Bavorsko. Zde se podařilo prostřednictvím veřejných soutěží významně snížit dotace na provoz železniční dopravy a zároveň zvýšit objem přeprav a zkvalitnit úroveň poskytovaných služeb. Zapojení alternativních dopravců do systému přitom významně nepoškodilo státního dopravce, jehož dceřiná firma DB Regio vyhrála 19 ze 36 pořádaných soutěží.

Čtěte dále:

Čtyřmiliardový tendr na dodávky nafty pro České dráhy vyhrál Unipetrol

České dráhy nakoupily starší rakouské vagony. Za téměř půl miliardy

Dráhy chtějí lepší lokomotivy, za pronájem dají 1,3 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).