Menu Zavřít

Noví bezdomovci

22. 7. 2009
Autor: Euro.cz

V některých amerických státech se domu nezbavíte ani zadarmo

Stephen Malpezzi z americké Wisconsin School of Business při University of Wisconsin-Madison platí za uznávaného odborníka na problematiku bydlení. I proto byl jednou z největších celebrit na nedávné pražské konferenci European Network for Housing Research (ENHR) pořádanou Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Malpezzi hovořil s týdeníkem EURO především o situaci v USA, kde finanční a realitní krize udeřila nejvíce a řada lidí kvůli neschopnosti splácet hypotéku přišla o domov.

Dokonalá bouře Ekonomové Kenneth Rogoff z Harvardu a Carmen Reinhartová z Marylandské univerzity zjistili ve studii o globálních realitních trzích, že ceny domů klesají po závažnější finanční krizi v průměru šest let. To by znamenalo, že USA dosáhnou dna v roce 2012 nebo později, napsal nedávno americký týdeník BusinessWeek. Podle Malpezziho však na současnou realitní krizi neplatí zavedená pravidla, protože se poprvé v historii jedná o krizi, která v jeden moment udeřila v řadě zemí. Podle optimistického scénáře by ceny domů v USA mohly klesnout ještě o pět až deset procent. V opačném případě mohou zaznamenat pokles až o dalších 30 procent. „Co mě znepokojuje, je fakt, že ceny šly tak prudce nahoru. To je důvod, proč teď mohou hodně spadnout. Nikdy v minulosti nebyla obdobná bublina na realitním trhu a tak dramatická korekce cen,“ říká Malpezzi. Podle něj se v USA střetly nejméně tři smrtící faktory a způsobily takzvanou „dokonalou bouři“. Mezi tyto faktory patří například cenová bublina na realitním trhu, rizikové hypotéky poskytované domácnostem s nízkými příjmy (tzv. subprime mortgages), velmi špatná rozhodnutí bankéřů Wall Streetu a regulátorů bank a v neposlední řadě nerealistická rozhodnutí jednotlivých lidí, kteří si chtěli za každou cenu pořídit vlastní bydlení.

EBF24

Injekce pro nezaměstnané Britský týdeník The Economist nedávno spekuloval, že se v USA rýsují skupiny lidí, které přestanou hypotéky splácet ne z důvodu neschopnosti, ale protože se jim to jednoduše nevyplatí. Ceny domů totiž v USA klesy na takové dno, že jedna z pěti domácností má hypoteční dluh vyšší, než je hodnota domu. Podle týdeníku splácení jedné ze čtyř hypoték už lidé vzdali ze strategických důvodů.
Dle Malpezziho to ale nebude masový trend. Existuje však jiná kategorie domácností, které by vláda měla věnovat větší pozornost. „Velmi ohroženou skupinou jsou teď ti, kteří měli konzervativně nastavenou hypotéku, ale přišli o práci,“ říká Malpezzi. „Myslím si, že bychom těmto lidem měli dát nějakou dočasnou finanční injekci. V normálních časech má ztráta domova vliv hlavně na jednotlivce. V současné situaci to však táhne dolů ceny domů pro celý trh,“ říká Malpezzi.
Podle něj by se vláda měla více zaměřit na monitorování rodin, kde jeden z živitelů, případně oba, přišli o práci, v návaznosti na to i o dům a nyní jsou bez domova. „Zvyšuje se počet rodin s dětmi bez domova. A nejsou to ti klasičtí bezdomovci, kteří stojí na okraji společnosti, ale lidé, kteří přišli kvůli krizi o práci,“ říká. Takoví lidé se mohou rekrutovat z měst jako Dallas, Detroit nebo Cleveland, kde je velká nezaměstnanost. „V některých oblastech jsou byty prakticky bezcenné. Měli byste problém zbavit se jich i zadarmo, vzhledem k různým daním, jež se vážou k nemovitostem,“ říká Malpezzi.
Špatná je podle něj situace na trhu s nemovitostmi také v Kalifornii a na Floridě. Například v Los Angeles či v San Francisku sice nejsou problémy s nezaměstnaností, ale ceny bytů zažily velký propad. „Třeba v Las Vegas spadly ceny domů o polovinu,“ vypočítává profesor.
Dodává, že současná krize aspoň konečně přinutí ekonomy brát realitní trhy jako neodmyslitelnou součást ekonomiky. „V minulosti se významné osobnosti v makroekonomice bydlení téměř nevěnovaly. To se začalo měnit zhruba před dvaceti lety a nyní je změna přístupu dovršena,“ tvrdí Malpezzi a uzavírá, že ta je důležitá vzhledem k tomu, že se jistě nejedná o poslední realitní krizi.

* BOX Stephen Malpezzi**
Profesor na Wisconsin School of Business, dříve pracoval například ve Světové bance. Zabývá se také vývojem cen nemovitostí. Usiluje o finanční injekci pro lidi, kteří v důsledku krize přišli o práci a nemohou splácet hypotéku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).