Menu Zavřít

Noví lidé v plynu

23. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Personální změny v plynárenských firmách

CIF24

PRAHA (rů) - Plynárenský koncern RWE Gas převzal v minulých dnech kontrolu nad Transgasem a distribučními firmami, v nichž je majoritním akcionářem. Ve všech jmenoval své zástupce do představenstva, ale nedošlo k žádným změnám ve výkonném managementu. Dozorčí radu obměnil pouze v Transgasu (EURO 20/2002), v distribučních společnostech ji obsadí až na valných hromadách plánovaných většinou na červen. Lze odhadnout, že RWE celkem dosadí do českých plynárenských firem přes dvacet lidí.
Předsedou představenstva Transgasu se stal 22. května dvaapadesátiletý Klaus Homann, který je v Německu od června 1998 výkonným místopředsedou představenstva RWE Gas. Klaus Homann pracoval od roku 1979 v německé rozvodné společnosti VEW AG, která se později s RWE Gas spojila.
Německého vlastníka zastupuje v představenstvu Transgasu ještě Martin Herrmann. Novými členkami jsou rovněž náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Milada Vlasáková a šéfka Fondu národního majetku Zdenka Němcová.
Dosavadní předsedkyně představenstva Transgasu Alena Vitásková se posunula na post místopředsedkyně a zůstala generální ředitelkou firmy. Podobný model, v němž se zástupce RWE Gas stal šéfem představenstva, ale neusedl do výkonné ředitelské funkce, se již uplatnil nebo v příštích dnech uplatní ve všech šesti plynárenských distribučních společnostech, v nichž má RWE majoritu. Týdeníku EURO to potvrdil mluvčí RWE Gas Andreas Brabeck.
Nový předseda představenstva Středočeské plynárenské Ralf Presse uvedl, že o převzetí výkonné funkce neuvažuje ani do budoucna. Zatím bude do Prahy dojíždět, stěhování připadá v úvahu až později. RWE si coby majoritní vlastník nejprve zmapuje české společnosti jako celek a operativní řízení jednotlivých firem nechá stávajícímu managementu. „Tyto kroky ukazují, že RWE má velkou důvěru ve schopnosti dosavadního vedení firem,“ řekl. Ze stejného důvodu firma zatím neplánuje ani snížení stavu středního managementu. Presse usedl do představenstva firmy místo Stanislava Hechta, jmenovaného za zaměstnance.
V Severomoravské plynárenské přišli do představenstva dva lidé z RWE, do křesla předsedy usedl 22. května Thomasse Praus a členem se stal Werner Wetekamp. Karel Mazal se posunul na pozici místopředsedy představenstva a zůstal generálním ředitelem. Wetekamp nahradil v představenstvu Marii Čauševič, která má i nadále vykonávat funkci finanční ředitelky.
Do představenstva Východočeské plynárenské přišel vedoucí regionálního centra RWE Gas pro západní Wesfálsko, čtyřiačtyřicetiletý Heinrich Klocke. V představenstvu nahradil čtyřiašedesátiletého Františka Pekáče, který však nadále zůstal provozně-technickým ředitelem.
Jeden člen představenstva byl odvolán rovněž v Severočeské plynárenské. Vladislava Vokouna nahradil v představenstvu zástupce RWE Gas Karel Kraus.
Do Jihomoravské plynárenské dosadil RWE Gas 14. května Jorga Schelera, který se stal čtvrtým členem představenstva. Rozsáhlé personální změny zažila firma už začátkem dubna, kdy byli z původně pětičlenného představenstva postupně odvoláni čtyři lidé. (EURO 15/2002).
Změny v Západočeské plynárenské, která je poslední distribuční firmou, v níž má RWE majoritu, dosud nebyly ohlášeny.
Německá společnost RWE Gas vyhrála privatizační tendr na české plynárenství vloni v prosinci. Zhruba v polovině května zaplatila za téměř stoprocentní podíl v Transgasu, těsnou nadpoloviční majoritu v šesti distribučních společnostech a necelých padesát procent ve zbývajících dvou distribučkách celkem 4,1 miliardy eur (zhruba 126 miliard korun).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).