Menu Zavřít

Noví spojenci

1. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

ebf - tip - debata

PRAHA (pp) – Třinecké železárny a US Steel podle informací týdeníku EURO dospěly k dohodě o společném postupu při privatizaci a restrukturalizaci českých hutí. K významné schůzce představitelů obou společností došlo minulý týden v Bratislavě. Podle dobře informovaných zdrojů by se v případě, že by spolu získaly Novou huť a Vítkovice, rozdělily o produkční kapacity tak, že Američané by si ponechali výrobů ploché oceli, zatímco Třinec by získal produkci dlouhých výrobků. Dohoda však není dosud podepsána. Američany v ČR zastupuje Gabriel Eichler, který přivedl už US Steel do VSŽ Košice. Jde o poměrně překvapivý vývoj, protože americký ocelářský gigant se pokoušel do svého konsorcia dostat největší soupeř Třineckých, izraelská firma Shiran.
V tomto týdnu by měl poprvé navštívit Novou huť majitel LMN Holding Lakshmi Mittal. Zdá se však, že nadšení z jeho nabídky vyprchalo. Podle dostupných informací vláda zúžila exkluzivitu, kterou této firmě poskytla pouze na provedení due diligence, a hodlá dál vyjednávat o dalších možnostech restrukturalizace.
Minulou středu odvezl náměstek ministra průmyslu Miroslav Somol do Bruselu novou verzi restrukturalizačního programu. Ta se však vzhledem k jednání s LMN momentálně nerealizuje, takže je otázkou, o čem se dá nyní v Bruselu vyjednávat. Vyjednávač Evropské komise Rutger Wissels dal najevo, že výjimka pro poskytnutí státní podpory do konce pololetí nejspíš nebude. To hutním firmám dost komplikuje život.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).