Menu Zavřít

Novinka, která nahradí anonymní akcie: Do Česka dorazí svěřenské fondy

1. 6. 2013
Autor: profimedia.cz

Diskrétně zabezpečit milenku a levobočka, uchránit majetek před exekutorem, investovat bez rizika, namotivovat manažery, podpořit charitu, nebo třeba rozdělit jmění a diktovat dědicům podmínky. To všechno zájemcům umožní svěřenské fondy neboli trusty. Jako zvláštní způsob správy majetku je budete moct v Česku využít už příští rok.

Nový občanský zákoník přinese na začátku roku 2014 spoustu novinek. Jednou z těch odvážnějších jsou svěřenské fondy, známé také jako trusty. V zahraničí se jedná o celkem běžný institut.

Svěřenský fond neznamená – jak tomu bývalo třeba u penzijních fondů – právnickou osobu. Jedná se pouze o vyčleněný majetek se zvláštním statusem – původní vlastník ho předá do správy někomu jinému, nastaví pravidla spravování a pak nad ním do jisté míry ztrácí kontrolu. Proč by to dělal? zeptáte se možná. Protože se to někdy může setsakramentsky hodit. Kouzlo je prosté: trusty umožňují vyčlenit a anonymizovat jakýkoli majetek a stanovit mu libovolný účel. Jde tedy vlastně o majetek bez vlastníka, jehož užitky (a po zániku trustu i majetek samotný) připadnou osobě, která není dohledatelná v žádném veřejně dostupném rejstříku. Pořád to není jasné?

Než postoupíme do další lekce, bude užitečné vyjasnit si základní pojmy. Důležité jsou tři: zakladatel (settlor), správce (trustee) a obmyšlený (beneficient).

Zakladatelem svěřenského fondu je fyzická nebo právnická osoba, která se rozhodne vyčlenit část svého majetku a svěřit ji do správy předem vybranému správci – který bude mít na starosti za stanovených podmínek, pravidel a limitů postupně vypouštět (předávat) majetek obmyšleným osobám. Správců může být stanoveno i několik a jedním z nich v takovém případě může být sám zakladatel nebo obmyšlený.

Dráždivou příchuť má zejména tato pasáž nového občanského zákoníku: „Vlastnická práva k majetku ve svěřenském fondu vykonává vlastním jménem na účet fondu svěřenský správce; majetek ve svěřenském fondu však není ani vlastnictvím správce, ani vlastnictvím zakladatele, ani vlastnictvím osoby, které má být ze svěřenského fondu plněno.“

Zanechme suché teorie a pojďme se podívat, jak to vypadá v praxi.

Bezpečná investice

Představte si, že máte zavedenou kloboučnickou firmu. Vyrábíte luxusní kousky, dámy z lepší společnosti se s nimi chlubívají na dostizích. Jenže rádi byste investovali také do psí školky. Je to trochu riskantní podnikání, a navíc by vám mohlo pokazit pověst – dámy z lepší společnosti by si mohly vykládat všelijak, že vedle nich pečujete i o kdejakou fenu. Tak si založíte trust, vložíte do něj nějaké peníze, vyberete správce a pověříte ho, aby do psí školky investoval za vás. Majetek ve svěřenském fondu je v podstatě majetkem bez majitele. Vyplývá z toho hned několik výhod. Významně se snižují rizika investice. Majetek trustu je od vašeho majetku i ostatního podnikání zcela oddělen. Pokud psí školka zkrachuje, insolvenční správce na vaše peníze a ostatní majetek nemůže. Případní věřitelé dokonce nezjistí ani vaše jméno. Pokud se psí školce daří, ale vy skončíte v exekuci nebo se rozvedete, majetku trustu se to nijak nedotkne – nedosáhne na něj exekutor ani bývalá manželka, která se domáhá poloviny vašeho společného jmění.

Správa společnosti

Také se může stát, že vás kloboučnictví přestane bavit. Budete se chtít naplno věnovat psím školkám. A tak svou původní společnost vložíte do svěřenského fondu, kde ji bude podle vámi stanovených pravidel spravovat zvolený správce nebo skupina správců tak, aby splnili účel, který jste trustu vymezili. Vaše jméno tím okamžikem přestává figurovat ve všech veřejných zdrojích, které o firmě informují – nenajdete ho už v obchodním rejstříku ani katastru nemovitostí. Nebude ho znát banka a nebude figurovat ani v seznamu akcionářů. Uveden tam bude pouze správce.

Nastat může i jiná situace. Pomalu se chystáte odejít na odpočinek a rádi byste, aby vás kloboučnická firma přečkala. Jenže nikdo z dětí ke kloboučnictví nemá vztah, firmu by nejspíš poslaly ke dnu. Tak založíte trust a vložíte do něj akcie své firmy. A pravidla nastavíte jasně: pokud se firmě bude dařit tak, jak chcete, připadne část dividend vedení podniku. Zbytek bude vyplacen vaší ženě a dětem. Klidně si ale můžete stanovit i další podmínky – když je příbuzní poruší, nedostanou ani kačku.

Pokračování čtěte na Peníze.cz


Čtěte také:

MMF24

ČSSD zaútočí na občanský zákoník. Chce jeho odložení

Darování versus dědictví: jak výhodněji přenechat nemovitost?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).