Menu Zavřít

NOVOROČNÍ INDEX

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T e r m í n o v é     o b c h o d y

Pražská burza začne od Nového roku, respektive 4. ledna, kdy se začne obchodovat, zveřejňovat index PX-D, který má sloužit jako podklad pro termínové obchody. Na rozdíl od indexů promptního trhu se bude především bránit přílišné váze jedné emise.

Burza chce zahájit termínové obchody co nejdříve. Předseda Komise pro cenné papíry Jan Müller ale odmítá udělovat licence na opční a termínové obchody před uzavřením přelicencování na obchody promptní. Pražská burza s ním bude v lednu znovu jednat, zda svůj postoj nezmění.

Pokud se obchodníků s licencí na tyto typy derivátů dočkáme, začala by burza nejprve s futures na úroky nabízené na českém mezibankovním trhu PRIBOR a s futures či opcemi na PX-D. Konstrukce indexu vychází ze skutečnosti, že jediné tržní ceny na burze vytváří obchodní systém s market makery nazvaný SPAD. Do báze indexu proto vstoupí jen tituly obchodované právě na tomto segmentu trhu. Zatím jsou to RIF, ČEZ, IPS Praha, Komerční banka, Česká spořitelna, České radiokomunikace, Unipetrol a SPT Telecom. Z nich pouze RIF by se v novém indexu objevit neměl. Fondy totiž do něj nemají být zahrnuty, protože samy z velké části vlastní akcie ze systému SPAD. Kursy těchto akcií zprostředkovaně ovlivňují i kursy akcií fondů, a v indexu by se tak podle burzy projevily dvakrát.

Startovní bázi indexu by tak mělo tvořit sedm emisí. Pokud přibudou do SPAD další, mají šanci ji ještě rozšířit. Tato příležitost ale nebude nekonečná. Burza nechce, aby celkový počet titulů v bázi přesáhl desítku. Mělo by totiž jít o index výběrový. Má vytvořit podklad pro obchodování, a ne mapovat trh jako již existující indexy.

Od těch jej odlišuje jedna zásadní skutečnost. Jeho tvůrci totiž nechtějí, aby PX-D mohla snadno ovlivňovat jen jedna či dvě emise. Proto nesmí váha jednoho titulu přesáhnout pětatřicet procent. Byla-li by větší, prostě se ze zastoupení titulu v bázi ubere.

ebf - tip - debata

Samotné váhy budou určeny podle tržní kapitalizace. Index se bude počítat průběžně a zveřejňovat v minutových intervalech. Aktualizovat se má vždy 30. dubna a 31. října, v odůvodněných případech ovšem i jindy. Pro případné nové tituly platí, že musí být ze SPAD, nesmí jít o investiční fondy a také musí vyhovovat tržní kapitalizací a objemem obchodů za předchozích šest měsíců. Index burza nastaví k prvnímu dni příštího roku na rovných tisíc bodů. Zpětně jej propočítá k 1. září 1997.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).