Menu Zavřít

NOVÝ MĚNOVÝ ARCIBISKUP

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Německá centrální banka

Německá vláda zvolila do čela německé centrální banky na příštích šest let Ernsta Weltekeho, který v srpnu vystřídá Hanse Tietmeyera. Welteke (56), který byl dosud šéfem spolkové banky v Hessensku, se stane teprve sedmým guvernérem padesátileté Bundes- banky. Jeho role „frankfurtského měnového arcibiskupa však bude narozdíl od předchůdců pozměněná.

Do otázek měnové politiky bude moci totiž zasahovat jen v rámci sedmnáctičlenné bankovní rady Evropské centrální banky (ECB), která od letošního ledna určuje měnovou politiku v jedenácti zemích měnové unie. Přesto má německý guvernér prakticky stále velkou moc. Jeho předchůdce Hans Tietmeyer se často vyslovoval k měnové politice ECB a byl slyšet víc než samotný šéf ECB Wim Duisenberg, jak bylo zřejmé z reakcí trhu.

CIF24

Ernst Welteke má za sebou pouze čtyřletou zkušenost s vedením banky. Důvěru vlády si získal díky hlubokým znalostem finančních trhů. Svou reputaci ve frankfurtském bankovním světě posílil přátelstvím s Hansem Eichelem, současným německým ministrem hospodářství, který s ním zasedal v hessenské spolkové vládě. Welteke je od roku 1964 členem současné vládnoucí strany, ale s politikou se rozloučil v roce 1995. Podle pozorovatelů si nadále udržuje svůj „politický insti nkt .

Welteke již dal najevo, že se ztotožňuje s protiinflačním cílem Bundesbanky a ECB. Zpochybnil i nutnost posledního snížení hlavních úrokových sazeb ECB z 8. dubna o půl procentního bodu, kterým banka v podstatě odpověděla n a výzvy sociálně- demokratických politiků. Na druhou stranu se ale nepočítá s tím, že by se začlenil do skupiny bankéřů, kteří střeží úrokové sazby jestřábím zrakem. Když je inflace pod kontrolou, pak je podle něj přirozené, že ECB věnuje více pozornosti hospodářském u vývoji.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).