Menu Zavřít

Nový mix majitelů

13. 6. 2003
Autor: Euro.cz

I. Certifikační autorita

PRAHA (oh) – Ve společnosti I. Certifikační autorita (I. CA), která je jediným akreditovaným poskytovatelem kvalifikovaných elektronických podpisů v České republice (EURO 16/2003), se schyluje ke změně akcionářské struktury. I. CA je doposud stoprocentní dceřinou společností Podniku výpočetní techniky (PVT). V budoucnu by měla mít osm akcionářů: kromě PVT čtyři banky, dva mobilní operátory a svůj podíl by měl ve firmě držet i stát. Akcionářská transakce v certifikační autoritě má souvislost s prodejem 96,52 procenta akcií PVT, jež doposud držela ČSOB a stát prostřednictvím České konsolidační agentury (ČKA). Ještě před vyhlášením tendru, kterým se nakonec stalo konsorcium polské společnosti Prokom Software, slovenské J&T a nizozemské Middle Europe Investments, bylo oznámeno, že I. CA bude z reprivatizace PVT vyčleněna a budou se pro ni hledat noví akcionáři. Poslední informace hovoří o tom, že by se jimi měly stát ČSOB, Česká spořitelna, GE Capital Bank, Komerční banka, Eurotel, T-Mobile, PVT a stát prostřednictvím Státní tiskárny cenin, přičemž každý z akcionářů by měl mít stejný podíl, tedy 12,5 procenta. Předseda představenstva I. CA Petr Budiš přiznává, že by přivítal definitivní rozuzlení nové akcionářské struktury. „Situace se mění ze dne na den. Mezi zmíněnými subjekty je takzvané zdravé jádro, které chce do naší společnosti vstoupit, ale jsou tam i firmy, jež trochu váhají. To způsobuje zdržení,“ prohlásil Budiš pro týdeník EURO. Ačkoliv se v minulosti uvažovalo, že by stát držel v I. CA 33 procent akcií, ani Budiš, ani ministr informatiky Vladimír Mlynář tak vysoký podíl nepředpokládají. „Stát by měl mít v certifikační autoritě jakousi kontrolní funkci, aby například nedocházelo k navyšování cen kvalifikovaných certifikátů,“ soudí Mlynář.
Ředitelka I. CA Lenka Capoušková prý nedokáže odhadnout cenu, za niž by měli noví akcionáři své podíly získat. „Vím pouze, že byl požádán nezávislý auditor, aby stanovil hodnotu naší firmy,“ uvedla. Časopis Prague Business Journal minulý týden napsal, že I. CA byla oceněna na 42 milionů korun, sumu pohybující se „kolem 45 milionů“ potvrdil týdeníku EURO i ministr Mlynář. Do procesu vyjednávání o nových akcionářích již vůbec nezasahuje ČSOB, která podle mluvčího Milana Tománka převedla všechna práva PVT na ČKA. „Kromě našeho zájmu o podíl v I. CA a snahy o společné využití kvalifikovaného certifikátu jde celá transakce mimo nás,“ tvrdí.
Certifikační autorita doposud vydala více než 400 tisíc takzvaných komerčních certifikátů pro elektronický podpis, které využívají například banky pro zabezpečení internetového bankovnictví, a přibližně dva tisíce kvalifikovaných certifikátů umožňujících elektronickou komunikaci se státní správou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).