Menu Zavřít

Nový nejbohatší člověk na světě? Majetek Marka Zuckerberga prudce narůstá, mohl by předstihnout Muska i Bezose

16. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg by se mohl brzy stát nejbohatším člověkem na světě
  • Zajistit mu to může současný prudký nárůst hodnoty akcií Mety, která za necelé dva roky vzrostla více než pětinásobně
  • Zuckerbergovo jmění v současnosti dosahuje 179 miliard dolarů, na nejbohatšího Elona Muska mu však stále téměř 70 miliard chybí

Raketový nárůst jmění, který v žebříčku nejbohatších lidí na světě agentury Bloomberg téměř nemá obdoby. I tak by se dalo popsat současné dění okolo Marka Zuckerberga, jehož majetek se letos díky nárůstu hodnoty akcií společnosti Meta zvýšil o bezkonkurenčních 51 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu korun) na celkových 179 miliard (téměř 4,1 bilionu korun).

Pokud bude Zuckerbergovo jmění narůstat podobným tempem i dál, mohl by se zakladatel sociální sítě Facebook stát vůbec nejbohatším člověkem na světě. V současnosti se v tomto prestižním žebříčku pohybuje na čtvrtém místě, což představuje oproti začátku letošního roku zlepšení o dvě příčky.

Outstream Placeholder

Lépe než Zuckerberg je na tom aktuálně už jen šéf koncernu LVMH Bernard Arnault (majetek v hodnotě 180 miliard dolarů, tedy asi 4,1 bilionu korun), zakladatel Amazonu Jeff Bezos (202 miliard dolarů, zhruba 4,6 bilionu korun) a šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk (248 miliard dolarů, necelých 5,7 bilionu korun).

Zuckerbergovou výhodou je jeho nízký věk

Ačkoliv Zuckerberg na nejbohatšího Muska stále ztrácí zhruba 69 miliard dolarů (téměř 1,6 bilionu korun), podle analytiků je zcela reálné, že by se to brzy mohlo změnit. Zatímco šéf Mety letos zbohatl o zmíněných padesát jedna miliard, Muskovo jmění se zvýšilo „jen“ o devatenáct a Bezosovo o pětadvacet.

Pomoci k tomu může často kolísající hodnota technologických firem. Pokud by se tedy Tesle, SpaceX a Amazonu příliš nedařilo, Zuckerberg by mohl Muska a Bezose bez problémů předstihnout.

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo
Přečtěte si také:

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo

Zakladatel Facebooku se navíc může stát nejbohatším mužem i za situace, kdy by jeho konkurenti poskytli větší finanční dary na charitativní účely. Pokud by totiž třeba Warren Buffett nedaroval více než polovinu svých akcií společnosti Berkshire Hathaway, jeho celkové jmění by přesahovalo 300 miliard dolarů (asi 6,8 bilionu korun), což by mu na první místo určitě stačilo.

Šéfovi Mety mohou navíc hrát do karet i další okolnosti. Tou nejdůležitější z nich je, že je mu pouhých 40 let, tedy o 13 let méně než v případě Muska a o celých 20 méně než u Bezose. Jak přitom ukazuje třeba vývoj majetku Warrena Buffetta, většinou platí, že čím starší a zkušenější daný podnikatel je, tím více jeho jmění narůstá. Zuckerberg má tedy se svým současným kapitálem více času na to, aby ho mohl ještě zvětšit.

Akcie Mety vzrostly pětinásobně

Zda bude Zuckerberg nejbohatším člověkem vůbec, samozřejmě nejvíce záleží na tom, jak se v následujících měsících a letech bude dařit akciím jeho Mety. V současnosti je sice firma sedmou největší společností na světě s tržní kapitalizací 1,3 bilionu dolarů (téměř 30 bilionů korun), v minulosti už ovšem i ona zažila několik výrazných propadů.

CIF24

Třeba mezi zářím 2021 a listopadem 2022 se akcie Mety propadly o více než 75 procent. Mohla za to především skutečnost, že investoři nevěřili Zuckerbergovu rozhodnutí vložit desítky miliard dolarů do metaversa. To samozřejmě výrazně snížilo i hodnotu Zuckerbergova majetku na pouhých 35 miliard dolarů.

Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších světových miliardářů. Jejich majetek loni výrazně vzrostl, žen je však v seznamu stále málo
Přečtěte si také:

Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších světových miliardářů. Jejich majetek loni výrazně vzrostl, žen je však v seznamu stále málo

Od té doby se nicméně situace dosti změnila, takže akcie Mety vzrostly více než pětinásobně a aktuálně se pohybují na rekordních hodnotách přes 500 dolarů za kus. Podle odborníků za to může především omezení výdajů a důvěra investorů v to, že Meta bude úspěšná v odvětví umělé inteligence. A pokud se tyto předpoklady vyplní, je možné, že Zuckerberg bude už za několik měsíců skutečně tím vůbec nejbohatším člověkem na světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).