Menu Zavřít

Nový operátor přijde později

26. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Mobilní telekomunikace

WT100

Nová konkurence pro mobilní operátory O2, T-Mobile a Vodafone zřejmě nepřijde do Česka tak brzy, jak se původně očekávalo. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), regulátor trhu, který hodlá vypsat výběrové řízení na nového mobilního operátora v technologii GSM, totiž musí vyřešit několik technologicko-legislativních nejasností, než tendr otevře. Týdeníku EURO to řekl předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. „Během vyhodnocování změn v plánu využití rádiového spektra jsme narazili na několik problematických bodů, týkajících se jak legislativy, tak i technologií, které musíme nutně vyřešit. Zároveň se musíme domluvit s dalšími regulátory na harmonizaci frekvencí na evropské úrovni, aby si nové sítě vzájemně nepřekážely,“ vysvětluje Dvořák.
ČTÚ původně předpokládal, že by výběrové řízení vyhlásil v prvním čtvrtletí letošního roku, což však vzhledem k nově zjištěným okolnostem nestihne. Regulátor trhu pořádá v dubnu seminář, kde by měli telekomunikační odborníci diskutovat i o tomto tématu, sám předseda ČTÚ však připouští, že se celý tendr zpozdí. „Předpokládám, že podklady pro vyhlášení výběrového řízení budeme mít k dispozici začátkem příštího roku,“ řekl Dvořák.
ČTÚ však nadále počítá s tím, že nový mobilní operátor bude operovat ve frekvenčním pásmu 1800 megahertzů, svým signálem pokryje území celé České republiky a zaměří se především na mobilní připojení k internetu.

  • Našli jste v článku chybu?