Menu Zavřít

Nový průlom

5. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Propojovací ceny

EBF24

PRAHA (jpš, ČTK) - Telekomunikační služby se dále zlevní, možná až o pět procent pro koncové zákazníky. Český telekomunikační úřad totiž snížil maximální ceny za propojení telekomunikačních sítí o 30 až 36 procent. Rozhodnutí zveřejnil na své internetové stránce (www.ctu.cz). Znamená to, že by se měly snížit poplatky, které si operátoři platí za telefonické hovory mezi pevnými sítěmi, či za volání z mobilní do pevné sítě.
Stanovenou částku vždy platí operátor, z jehož sítě zákazník volá, firmě, u které je připojen volaný. Sazba za minutu volání v nejpoužívanějším místním styku poklesla na 41 haléřů z původních 60 ve špičce a na 21 z 30 haléřů v době slabého provozu. Propojení hovorů mezi sousedními telekomunikačními obvody zlevní z 80 na 51 haléřů ve špičce a ze 40 na 26 haléřů mimo špičku. O 33 procent na 65, respektive 33 haléřů, poklesne cena propojení mezi obvody, které spolu nesousedí.
Rozhodnutí uvítal například největší alternativní operátor KPNQwest/GTS. Jeho marketingový ředitel David Duroň říká, ze jde o snížení nákladové položky, která se jistě projeví poklesem koncových cen. Dodává, že firma rozhodnutí analyzuje, a proto nelze zatím říci, jak bude snížení veliké. Mluvčí Markéta Novotná ze společnosti eTel uvádí, že na snížení cen propojení budou reagovat nové tarify, nabízené od října.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pro stanovení cen volání poprvé použil metodu dlouhodobých přírůstkových nákladů LRAIC, která počítá jen s náklady na uskutečněný hovor a nebere ohled na historické náklady Českého Telecomu, jako doposud používaná metoda plně alokovaných nákladů. O použití této metody ČTÚ rozhodl již v březnu, ale několik měsíců musel čekat na dodání údajů od dominantního operátora.
Český Telecom s rozhodnutím nesouhlasí. Tvrdí, že rozhodnutí bude mít negativní dopad na telekomunikační trh, proto zvažuje další kroky. Generální ředitel Českého Telecomu Přemysl Klíma v rozhovoru pro týdeník EURO řekl, že firma ceny propočítávala podle stejné metodiky a dospěla k úplně jiným cifrám. „Vůbec nevím, jak k tomu došli. Byl jsem z toho naprosto konsternován,“ poznamenal. Klíma žádá, aby ČTÚ způsob výpočtu vysvětlil a doložil. Předseda úřadu David Stádník je připraven výpočty prezentovat, ale nejdříve musí Telecom odtajnit poskytnuté údaje. „Když všechny podklady označila firma za obchodní tajemství, jak to můžeme zveřejňovat?“ reagoval otázkou Stádník.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).