Menu Zavřít

Nový reformátor

13. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Jaroslav Škopek

PRAHA (ČTK) - Ministr obrany Jaroslav Tvrdík minulou středu 12. března zřídil nové místo náměstka pro reformu armády. Do funkce jmenoval dosavadního vládního zmocněnce pro přípravu armádní reformy Jaroslava Škopka. Ministr rovněž oznámil, že přijal pondělní rezignaci svého náměstka pro ekonomiku Josefa Jehlíka. Jeho nástupce ministerstvo hledá. Prozatím bude mít Jehlíkovu agendu na starosti Škopek, řekl ČTK mluvčí ministerstva Milan Řepka. Podle něj šlo o Jehlíkovo osobní rozhodnutí. Ten však i nadále zůstává Tvrdíkovým poradcem. Funkci náměstka pro armádní reformu zamýšlel Tvrdík zřídit zhruba do měsíce. Jehlíkova rezignace Škopkovo jmenování urychlila, dodal Řepka.
Tvrdík jmenoval Jehlíka ekonomickým náměstkem loni v květnu, když nastoupil do ministerského křesla. Jehlík byl od roku 1995 zaměstnán v soukromé firmě, předtím pracoval nejprve jako zástupce a pak jako náčelník personálního odboru armádního generálního štábu. Mezi jeho hlavní úkoly patřila reforma akvizičního systému, kterou zahájil už Tvrdík.
Dlouholetý voják Škopek bude moci jako náměstek ministra obrany pokračovat v práci, kterou dělal jako vládní zmocněnec pro přípravu reformy české armády. Škopek spolu se svým týmem chystal na ministerstvu rozsáhlý projekt reformy ozbrojených sil, jehož stěžejním bodem bylo vybudování profesionální armády.
V pondělním rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC se Škopek zmínil, že až koncem března předloží svůj materiál vládě, rád by pokračoval i v jeho praktické realizaci. V rozhovoru upozornil, že k takové práci bude potřebovat obdobné pravomoci, jaké mají ministerští náměstci.
Třiapadesátiletý Škopek vystudoval Vojenskou akademii v Brně a od roku 1974 působil na různých pozicích v československé armádě. V letech 1993 a 1994 strávil rok v misi UNPROFOR v Bosně, později byl styčným důstojníkem na vrchním velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě. V roce 1998 se stal náčelníkem operačního odboru generálního štábu a o dva roky později stanul v čele sekce perspektivního plánování.
Škopek byl jedním z generálů, s nimiž se ministerstvo obrany v minulosti soudilo kvůli penězům, které vzhledem k chybě úředníků dostávali navíc na svých zahraničních působištích. Loni na jaře Škopek uvažoval o odchodu do civilu. Po Tvrdíkově návrhu, aby vypracoval projekt reformy české armády, se rozhodl zůstat a byl jmenován vládním zmocněncem pro přípravu reformy ozbrojených sil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).