Menu Zavřít

Nový rekord. Zisk z cestovního ruchu předloni stoupl na 272 miliard

4. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Celkový zisk České republiky z cestovního ruchu v roce 2016 stoupl o devět procent na 272 miliard korun. Jde o souhrnný ukazatel poptávky všech návštěvníků, kteří strávili svou dovolenou v Česku. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2003, kdy se ukazatel sleduje. Zahraniční turisté se na tom podíleli 58 procenty, tj. 157 miliardami korun. Zbývající dvě pětiny peněz pocházejí od domácích návštěvníků. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V roce 2016 se cestovní ruch podílel třemi procenty na hrubém domácím produktu Česka. S rostoucím počtem zahraničních i domácích návštěvníků se zvyšuje význam cestovního ruchu pro české hospodářství. Hrubá přidaná hodnota v sektoru přesáhla 120 miliard korun. O její růst se zasloužily především služby ubytovacích zařízení, pohostinství, osobní doprava, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby.

V roce 2016 navštívilo Českou republiku 32,5 milionu cizinců, včetně jednodenních návštěvníků. „Nejvíc peněz u nás utrácejí turisté, kteří zde přenocují. V průměru jde o 2100 korun denně. Nesmíme však zapomínat, že tři z pěti osob přijely do Česka jen na jeden den, což se rovněž promítá do celkových výdajů,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.


Digitální Klondike: Praha řeší, jak zkrotit Airbnb

Praha řeší, co s Airbnb, ilustrační foto


Cestovní ruch předloni zaměstnával 231 500 lidí, meziročně o procento víc. Zaměstnanci tvořili 82 procent a podnikatelé 18 procent. „Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 procenta. V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech,“ dodal Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

ebf - tip - debata

V loňském roce se v českých hotelech, penzionech či kempech se ubytovalo rekordních 20 milionu turistů, což bylo o 9,1 procenta více než předloni. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent. Nejvíc cizinců přijelo tradičně z Německa - jejich počet se meziročně zvýšil o 3,9 procenta na téměř dva miliony. Druhé bylo Slovensko, odkud přijelo 688 tisíc hostů, kteří se v Česku ubytovali. Na třetí příčce se umístilo Polsko, odkud přijelo 578 tisíc hostů.

Čtěte také:

Turisté v Česku loni utratili 162 miliard, o pět procent více než o rok dříve

Jak se vydělává na českých horách? Krakonošovi novodobí lyžníci: na českých horách se točí miliardy

V Krušných horách propojují skiareály

Turistů v Česku přibývá. CzechTourism chce odlehčit Praze a posílit regiony


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).