Menu Zavřít

Nový šéf i uplatnění. Babiš kouzlí se Státní tiskárnou cenin

27. 9. 2016
Autor: ČNB

Ministr financí Andrej Babiš přehodnocuje kompetence Státní tiskárny cenin. Podnik se možná otevře i soukromým zakázkám. O plánu rozhodne nový ředitel, jehož jméno bude známo ještě během podzimu.

„Obchodní strategie Státní tiskárny cenin bude určena až po nástupu nového generálního ředitele státního podniku, který se očekává během letošního podzimu,“ potvrzuje tiskové oddělení ministerstva financí.

Nový šéf, který nahradí Pavla Nováka, bude pro směřování státního podniku klíčový. Má rozhodnout o tom, zda bude tiskárna pracovat pouze pro stát, nebo příjme i komerční zakázky.

„Vedení ministerstva financí pracuje v této věci s různými variantami. Výběr varianty bude záležet jednak na tom, který z kandidátů bude na základě výběrového řízení vybrán, a dále na tom, jaké středně- až dlouhodobé úkoly bude mít Státní tiskárna cenin na starosti v návaznosti na rozhodování vlády,“ pokračuje resort financí.

Soukromé objednávky

Zásadní pro vývoj strategie bude také rozhodnutí vlády o elektronických občanských průkazech a dalších ceninách, potenciálně patřících do výrobního programu podniku. Průkaz s čipem by měl být podle představ rezortu vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měl být i prostředkem pro elektronickou identifikaci. Zákonem se nyní bude zabývat parlament a poté případně prezident. Podklady pro vládu předpokládají, že by mohl platit od 1. ledna 2018.

Pokud by k zavedení nových občanek v krátké době nedošlo, ministerstvo financí by zřejmě rozhodlo, že Státní tiskárna cenin otevře dveře také soukromým objednávkám.

Personální kolotoč

Státní podnik je dlouhodobě dotován ze státního rozpočtu. V posledních letech se zviditelnil spíše personálním zemětřesením. Kolotoč se roztočil v roce 2014. Z křesla ředitele tehdy odešel kvůli takzvané „kauze zlatíčka“ Richard Bulíček. Důvodem bylo zjištění, že firma pod jeho vedením rozdávala drahé dárkové předměty spřízněným politikům, úředníkům a podnikatelům. Nahradil ho Pavel Novák.

Ministr Andrej Babiš vytvořil i novou pozici šéfa pro rozdělení Státní tiskárny cenin, národního datového centra a Centra sdílených služeb, které mělo po tiskárně cenin převzít přípravu elektronické evidence tržeb. Post ředitele tam získal bývalý šéf pražského dopravního podniku Milan Křístek. Po rozdělení ministr financí jmenoval za šéfa Centra sdílených služeb Hanuše Weisla.

EBF24

Weisl skončil v letošním březnu, Křístek již po pár měsících. Mandát mezitím vypršel také Pavlu Novákovi. Na jeho místo ministerstvo vypsalo výběrové řízení.


Čtěte také:

ISIC karta přerostla studentské průkazy

České bankovky a mince pod drobnohledem

Konec peněz? Švédsko možná zruší bankovky a mince


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).