Menu Zavřít

Nový ústav vznikne nejpozději do konce roku

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Institut Václava Klause

Zatímco první polistopadový prezident Václav Havel má svoji knihovnu, spolupracovníci jeho nástupce ve funkci zakládají Institut Václava Klause. „Bude to poněkud jiná instituce, než si veřejnost představuje pod standardním pojmem knihovna. Předpokládám, že by institut měl vyvíjet i vlastní badatelskou činnost. Chtěli bychom, aby to mělo trošku širší záběr, aby tam byl i nějaký vlastní výzkum,“ uvedl prezidentův kancléř Jiří Weigl. Právě on je „s pomocí pár kolegů a přátel“ hlavním zakládajícím instituce, jejímž hlavním smyslem by mělo být uchování odkazu Václava Klause.
Institut by měl podle Weigla vzniknout nejpozději do konce tohoto roku. Kancléř dodal, že by se navíc do budoucna mohl propojit s Centrem pro politiku a ekonomiku (CEP), u jehož základů Václav Klaus stál. „Jsme ve stadiu zakládání. To znamená, že se jednak vede ona papírová válka potřebná pro zakládání, za druhé se řeší praktické věci, jako například hledání konkrétního objektu. V první části jsme pokročili víc, ve druhé méně,“ podotkl Weigl s tím, že teprve zkoumají různé možnosti. „Obešli jsme řadu adres, zatím není nic rozhodnuto,“ dodal. Jednou z variant je vila bývalého betonáře Jiřího Pavlici na pražských Hradčanech za 65 milionů korun, kterou si před pár dny byla prohlédnout osobně Livia Klausová.
Otázka, jaký by měl mít Institut při svém rozjezdu rozpočet, je podle Weigla zatím předčasná. Prezidentův kancléř ale připustil, že existuje příslib sponzorských peněz od majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera. „Pan Kellner vyjádřil ochotu se na tom nějakým způsobem podílet. Zatím jsme ale podrobnější jednání v tomto smyslu nevedli. To je, myslím, spíše dotaz na pana Kellnera, jak by si to představoval. Zatím nejsme dohodnuti, jakým způsobem by to mělo celé fungovat. Až budeme mít konkrétní projekt a konkrétní rámec, budeme to finalizovat,“ uvedl Weigl s tím, že sponzorů budou hledat víc. „Samozřejmě předpokládáme, že knihovna bude stát na širším základě,“ sdělil prezidentův kancléř.
Kellner by podle starší zprávy Hospodářských novin zřejmě neměl Klausův institut sponzorovat dlouhodobě, jako to dělá Zdeněk Bakala v případě Knihovny Václava Havla. Mluvčí skupiny PPF Milan Tománek minulý týden k potenciální spolupráci na institutu odmítl cokoli nového dodat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).