Menu Zavřít

Nový život starého pivovaru

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Nebylo by od věci pokrotit fantazii, ubrat jí na rozletu do neprobádaných končin. Kuchyně totiž kazí dojem z povzbudivého prostředí a milého personálu.

V Praze je stále více lokalit, které od základu mění tvář. Stávají se malými centry moderního žití, citlivě kombinují historii s dneškem. Zvláště útěšlivým místem je někdejší holešovický pivovar. V jedné z nových budov, vnímavě propojených s tovární architekturou devatenáctého století, se našel prostor i pro restauraci. Je nová, vkusně zařízená, veskrze prý sympatická. Je snad třeba více důvodů k návštěvě?

Raději bez much

Restaurant My Life najdete v nevelkém polouzavřeném areálu snadno. Před nárožím spatříte terasu, ukrytou pod slunečníky a umístěnou na molu z kvalitního dřeva. Již sama terasa zve k posezení, příjemný větřík činí podvečerní teplo snesitelným, nálada je tak akorát k tomu dát si dobrý drink a chutnou večeři. Za obojím jsem sem ostatně přišel. Protože však nemám rád mouchy na svém talíři, rozhoduji se pro stůl uvnitř restaurace.
Interiér působí dvojím dojmem, je-li možné to takto říci. Na první pohled vás zasáhne moderní, trendový design, velice čistý a nijak rušivý. Strop, členěný jakýmisi žebry, světelné rampy, po celé délce stěn řada francouzských oken. Rozměrný bar, pojednaný v současných trendech tento pocit ještě umocňuje. Mobiliář však vstupuje do děje starosvětským provedením: jednoduše prostřené stoly a židle, křesílka i lavice v boxech nabízejí přívětivé zmírnění dopadu pro někoho možná tvrdé moderny. V bílé kůži a ve stylu předválečných kaváren a restaurací vnášejí spolu s rozměrnými fotografiemi na meziokenních plochách do interiéru hřejivou, náladotvornou atmosféru.
Sezení v boxíku je nejvyhledávanější, informuje jedna ze servírek a já nemám proč jí nevěřit. Do křesílka zapadám, jako by bylo dělané na míru mým proporcím, pohodlně se uvelebuji a začínám kličkovanou s kuchařem. Lístek je na počtení atraktivní, nepředimenzovaný, současný. Také obsluhující zde pracují jakýmsi moderním způsobem. Nelámou si příliš hlavu pravidly, navíc rozvolněným počátečním kontaktem dávají k témuž prostor i vám. Buďte uvolněný, užívejte si. My uděláme vše pro vaši spokojenost, jen možná trochu jinak, jako by svým chováním sdělovaly servírky. Rád jsem jejich hru přijal.

Kakofonie na talíři

Ale to už jedna z nich servíruje kuřecí polévku, přesněji silný vývar z mladého kuřátka s bylinkami, zeleninou a domácími nudlemi. Barevnému chaosu vévodí na kousky natrhané alabastrově bílé maso, nořící se z hládi zlatavého, čirého vývaru. Sousto vystavuje na odiv celou škálu chutí, svěží zelenina, především sládnoucí mrkev, eliminuje sílu vývaru, který díky koncentraci chutná až slaně. Potvrzuje tím poctivou péči při jeho přípravě. Pokud je chuť umravněna ostatními vstupy, a to zde je optimálně, potom je taková polévka skvělým akcelerátorem chutí. Tím spíš, je-li maso v dobré formě, nevyvařené, s vysokým podílem ryzí „kuřecí“ chuti jako v tomto případě.
Následující chod ovšem mé nadšení zchladil. Tournedos ze svíčkové s grilovanými krevetami, šafránovou omáčkou a jasmínovou rýží byly studené, což je u takového pokrmu jedním z nejtěžších hříchů. Na talíři se navíc objevila kombinace tak nesourodá, až to působilo jako dvě různá jídla v jednom talíři. Zatímco při čtení v jídelním lístku jsem si představoval lehkou šťávu, šafránem lehce oživenou, dostavila se hustá smetanová sírově žlutá omáčka, kde se šafrán krčil u dna a v chuti byl těžko k objevení.
Omáčka byla aspoň v dobrém vztahu s rýží a krevetami, plátky hovězího se však nevetřely do přízně ani jednomu ze zmíněných vstupů. Dobře okořeněné a dobře připravené maso – lépe řečeno jeden plátek, druhý trochu utekl – si nemělo od rýže ani omáčky co vzít, o krevetách nemluvě. V ústech zbyl jen podivný chaos a celek se jevil jako čistá kakofonie na talíři, bez vzájemné logické vazby. Jako kdyby se v souboji bez vítěze utkali avarský nájezdník se středověkým těžkooděncem. Přelité pouze vlastní šťávou a třeba jen se salátem by jistě maso poskytlo kýženou radost z dobře upravené suroviny.

Kuchařův podpis

Grilovaný filet z candáta v bylinkové krustě s bramborovo-celerovým pyré měl napravit reputaci kuchyně. Ani zde se však nezadařilo a krmě byla opětovně studená. Že by chladné pokrmy byly svérázným podpisem kuchařovým?! Ryba sama byla bez připomínek, šťavnatá, křehká, plná původních chutí. Pohříchu teprve potom, když z ní byly pečlivě a do důsledku odpreparovány všechny stopy po vlhké, lepivé, chuťově nepřesvědčivé krustě. Je to škoda o to větší, že v obou chodech byly patrné záblesky umu a zběhlosti kuchařovy. Chyběla jen pozornější péče a bylo by třeba trochu pokrotit fantazii, ubrat jí na rozletu do neprobádaných končin.
Dezert na terase, kde mírný větřík odvál rozčarování z večeře, prokázal jediné. Kalorický „nářez“ plný čokolády, navrstvené na tuhém těstě, na předchozím nic nezměnil. Chutnal jako ne stoprocentně dotažený polotovar. Uchýlil jsem se tedy ke kávě, ta byla znamenitá.
Tentokrát jsem se nenechal zlákat žádným ze slušné nabídky vín a ukázalo se, že správně. Nevím, jak by se třeba elegantní německý Petriho ryzlink z Falce „přetlačoval“ s krustou na candátovi. To by nedopadlo dobře.
Restaurace My Life má nastartováno stát se jednou z těch, o nichž se mluví. Musí však odstranit velikou bolest: výkyvy v kuchyni. Navzdory půvabnému vzhledu, dobré práci personálu i povzbudivému prostředí sem lidé chodí především jíst. Jídlo však bylo bohužel tím jediným, co při návštěvě nepřesvědčilo.

Plusy

+ Vydařený trendy interiér
+ Příjemně neformální projev obsluhy
+ Pečlivý přístup v přípravě polévky

Minusy

- Podivné experimenty v kombinaci surovin
- Nepochopitelné lapsy kuchyně, pokud jde o teplotu pokrmů
- Odfláknutý dezert

Restaurant My Life

Jankovcova 49, 170 00 Praha 7-Holešovice, tel.: +420 774 222 224
e-mail: rezervace@restaurant-mylife.cz, http: www.restaurant-mylife.cz
Otevírací doba Restaurace: Po–Ne 11.00–24.00
Kuchyně: mezinárodní, zaměřená na grilování
Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Španělsko

Výběr z jídelního lístku

Kuřecí játra na cibulce s hořčicovou omáčkou a barevným pepřem, toasty 135 Kč
Rajčatová polévka s bazalkovým pestem a parmezánem 55 Kč
Špenátové listy s grilovanými nudličkami z hovězí svíčkové, červenou cibulí, cherry rajčaty a grilovanými chilli papričkami 100g 185 Kč
Papardelle s kuřecím masem, žampiony, jarní cibulkou a sýrem mozzarella 145 Kč
Filet z candáta s grilovanými cherry rajčaty, česnekem, kapary ve smetanovo-koňakové omáčce a jasmínovou rýží 180g 255 Kč
Marinovaná kuřecí prsíčka v jogurtu, pečená s bylinkovou strouhankou pod kůží, podávaná s máslovou zeleninou a bramborami grenaille 250g 195 Kč
Francouzská kachní prsíčka protknutá rozmarýnem s glazírovanými šalotkami a gratinovanými bramborami 200g 265 Kč
Smažené vepřové mini řízečky v parmezánové strouhance s bramborovo-celerovým pyré 150g 175 Kč
steak z vepřové krkovice marinovaný v červeném oleji, podávaný s grilovaným česnekem a kukuřičným klasem 300g 199 Kč
Steak z hovězí svíčkové s koňakovo-pepřovou omáčkou a jasmínovou rýží 299 Kč
Chilli guláš z hovězí svíčkové se zeleninou a chlebovou bagetkou a omáčkou z třešňového piva 199 Kč
čerstvé ovoce s čokoládovou omáčkou 155 Kč

KL24

Výběr z vinného lístku

Champagne Jean Pernet Grand Cru Reserve/Champagne AOC, Jean Perner, France 1595 Kč
Sauvignon „Flower Line“, pozdní sbìr 2008/Podoblast mikulovská, Mikros vín 435 Kč
Gruner Veltliner „Lust & Laune“ 2009/Weinviertel, Weingut Zull, Österreich 445 Kč
Pinot Grigio „Piave“ 2009/Veneto Doc, Masottina, Italia 465 Kč
Chardonnay Bourgogne 2009/Bourgogne AOC, Alain Geoffroy, France 490 Kč
Riesling Trocken kabinett 2008/Pfalz Qmp, Weingut Petri, Deutschland 495 Kč
Pouilly-Fumé „Les Vallons“ 2008/Loire Aoc, Michel Bailly, France 875 Kč
Zweigeltrebe – Rosé „Flóra“, pozdní sběr 2009/Podoblast mikulovská, Nové vinařství 335 Kč
Cabernet Moravia, jakostní 2009/Podoblast Sovácko, Bonus Eventus 330 Kč
Merlot „Piave“ 2009/Veneto DOC, Masottina, Italia 435 Kč
Miguel Merino Crianza 2007/Rioja DOC, Bodega Miguel Merino, Ispana 695 Kč
Crozes-Hermitage 2008/Cotes du Rhone AOC, Vidal-Fleury, France 795 Kč
Sancerre Blanc „Cote de Champtin“, 2004 Domaine Champault, Vallé de loire AOC, Francie 1390 Kč
Brunello di Montalcino, 2004 Tenuta Fanti, Toscana DOCG, Itálie 2350 Kč
Tinto Pesquera Reserva „Millenium“, 2002 Grupo Pesguera, Ribera del Duero DO, Španělsko 3900 Kč

  • Našli jste v článku chybu?