Menu Zavřít

Novým šéfem Českých drah se stal náměstek ministerstva pro místní rozvoj Nebeský

25. 9. 2019
Autor: čtk

Novým předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský. Ten bude zároveň i novým generálním ředitelem společnosti. Zvolila ho dozorčí rada podniku. Dalším novým členem představenstva se stal Michal Kraus, z vedení naopak rezignoval Michal Vereš. Volbu Nebeského následně kritizovala opozice, která poukázala na spojení jeho manželky Olgy s dotační kauzou Agrofertu.

Dozorčí rada ČD dnes vybírala z pěti kandidátů, které jí doporučila výběrová komise. „Myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,“ uvedl šéf rady Pavel Kysilka. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 32 kandidátů.

Volbu Nebeského kritizovala opozice. Poslanec Pirátů Jakub Michálek ji označil jako skandál a připomněl, že Nebeského manželka Olga měla na MMR na starosti odpověď České republiky na návrh auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert. Podle poslance ODS Stanislava Bláhy pak Nebeský nemá pro funkci šéfa drah základní předpoklady a zkušenosti.

Václav Nebeský

O Nebeském jako o možném budoucím šéfovi ČD se hovořilo už dříve. Původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) přímo nahradit Miroslava Kupce, který byl odvolán letos v červnu, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva. Do něj se mimo jiné přihlásil bývalý šéf dozorčí rady Karel Pospíšil. Toho v čele rady nedávno nahradil ekonom Pavel Kysilka.

Nebeský v minulosti v Českých drahách už působil, čtyři roky jako výpravčí, poté jako technolog a systémový specialista. Později byl také v dceřiných firmách skupiny ČD-Telematika a ČD Informační systémy. Nyní byl politickým náměstkem MMR.

I přes dnešní volbu dvou členů do představenstva není vedení Českých drah kompletní. Z pětičlenného představenstva odstoupil Michal Vereš, který to odůvodnil osobními důvody. Jeho nástupce vybere dozorčí rada v následujících týdnech. V představenstvu jsou nyní vedle Nebeského a Krause Patrik Horný a místopředseda Radek Dvořák.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.

Čtěte také:

Předsedou dozorčí rady ČD se stal bývalý viceguvernér ČNB Kysilka

 Pavel Kysilka

Táta nádražáků: rozjela se velká hra o České dráhy

 Některé nosné konstrukce již nešlo repasovat a musely být vyrobeny znovu

Dále čtěte:

České dráhy zneužily dominantní postavení, musí zaplatit pokutu 274 milionů korun

Černý březen: česká železnice si připsala smutný rekord

Unaveni vlakem. České dráhy se na začátku roku potýkají s častými nehodami

KL24

České dráhy zdraží jízdenky o 2,5 procenta. Slibují ale více spojů

Tendr za šest miliard. České dráhy koupí 50 elektrických vlaků

  • Našli jste v článku chybu?