Menu Zavřít

Novým ředitelem archivu bude Michal Bregant

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Ministerstvo kultury

MMF24

Jedním z posledních kroků ministra kultury Jiřího Bessera ve funkci bylo jmenování Michala Breganta šéfem Národního filmového archivu (NFA). Ten od 2. ledna nahradí ve funkci Vladimíra Opělu, jehož Besser za podezřelých okolností odvolal v polovině listopadu. Momentálně řídí NFA Besserův náměstek František Mikeš.
Sedmačtyřicetiletý Bregant již v Národním filmovém archivu působil. Nastoupil do něj v roce 1987 a pracoval tam bezmála patnáct let, mimo jiné byl šéfredaktorem časopisu Iluminace vydávaného NFA. Od roku 2002 byl děkanem Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, v současnosti je vedoucím katedry FAMU International.
Odvolání třiasedmdesátiletého Opěly vyvolalo kvůli své nedůstojnosti pobouření v akademické obci i filmařských profesních spolcích. Opěla je jednak mezinárodně uznávaným odborníkem a jednak měl na konci roku stejně funkci opustit. Ministerstvo kultury k odvolání nevydalo ani tiskovou zprávu a důvody zpočátku nesdělilo. Teprve po nátlaku odborníků i médií (zejména Lidových novin a Respektu) přišlo s vysvětlením, že „došlo k jistému finančnímu pochybení“ následně upřesněném na 3,5 milionu korun.
Skutečným důvodem odvolání Opěly se nicméně jeví skutečnost, že odmítl přistoupit na nestandardní postup při výběru dodavatele pro stavbu nového archivního depozitáře za 150 milionů korun. Ministerstvo totiž hodlalo urychleně změnit formu otevřeného řízení za výběr losováním, jelikož od nového roku nebude neprůhledný výběr losováním v případě státních zakázek dovolen. A Opěla postup odmítl posvětit.
Besserovým odchodem z vlády, který byl minulý pátek oficiálně potvrzen prezidentem, se situace snad uklidní. V čele ministerstva má Bessera nahradit poslankyně Alena Hanáková, kterou do vlády vyšle TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Premiér Petr Nečas by měl o jejím angažmá rozhodnout tento týden. (tpk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).