Menu Zavřít

Nucená dražba pozemků AIG/Lincoln

11. 6. 2010
Autor: Euro.cz

UniCredit Bank

KL24

Pozemek společnosti Plzen Development Project (patří do skupiny AIG/Lincoln) v průmyslové zóně Borská Pole v Plzni byl prodán v nedobrovolné dražbě, do níž jej poslala UniCredit Bank Czech Republic. Jak vyplývá z dražebního protokolu, pozemek o rozloze téměř dvou a půl hektaru byl prodán za 32,9 milionu korun. Majitelem se podle informací týdeníku EURO stává pražská akciová společnost Lehet-ZK. Dražbu pro banku uskutečnila firma Naxos bez asistence externích právníků. Podle dražebního protokolu je na pozemku vydáno stavební povolení s plánem na výstavbu obchodně-výrobního areálu.
Věřitelské banky se v České republice doposud snažily spíše s dlužníky domluvit a vyhýbaly se nedobrovolným dražbám. Uvedený příklad však ukazuje, že jsou schopny rovněž tvrdého postupu v případě, kdy není možné najít jinou dohodu.
UniCredit Bank podle informací týdeníku EURO poskytla firmě Plzen Development Project v roce 2007 peníze na nákup pozemku s tím, že úvěr měl být následně refinancován dalším úvěrem na development projektu výstavby obchodně-výrobního areálu v dané lokalitě. Vzhledem k tomu, že klient nebyl schopen zahájit vlastní development, a protože nedošlo k dohodě o konkrétních podmínkách prodloužení úvěru, banka iniciovala nedobrovolnou dražbu a realizovala své zástavní právo.

  • Našli jste v článku chybu?