Menu Zavřít

Nudné výslechy

22. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Unipetrol

MMF24

PRAHA (foj) - Polští vyšetřovatelé začali v Česku vyslýchat ty, kdož měli co do činění s privatizací Unipetrolu. Mají totiž podezření, že prodej holdingu polské PKN Orlen provázela korupce. Vyšetřování odstartoval někdejší manažer PKN Krzysztof Kluzek prohlášením, že od polského lobbisty Jacka Spyry slyšel, že v souvislosti s privatizací Unipetrolu si čeští a polští politici rozdělili 1,2 miliardy korun.
Během září a října chtějí Poláci vyslechnout v Česku minimálně osmnáct lidí, především politiky a podnikatele. Mezi prvními vyslechli bývalého šéfa kabinetu premiéra Zdeňka Doležela, exministry Karla Kühnla, Jaroslava Palase či člena privatizační komise Unipetrolu, někdejšího poslance ČSSD Josefa Hojdara. Žádné převratné novinky se však nedozvěděli. Všichni shodně polským prokurátorům potvrdili, že si žádné korupce nevšimli. Navíc museli slíbit, že podrobnosti o výsleších udrží v tajnosti.
Hojdar však krátce před výslechem sdělil, že privatizační komise doporučila vládě prodat majoritní podíl v Unipetrolu kazašské státní ropné společnosti KazMunaiGaz, jež nabízela ze všech uchazečů o Unipetrol nejvíce, 16 miliard korun. Kabinet však firmu z tendru vyřadil, údajně kvůli bezpečnostním rizikům a vybral polský PKN Orlen. Ten za majoritu v Unipetrolu zaplatil 11,75 miliardy korun. Členové komise byli podle Hojdarova prohlášení rozhodnutím kabinetu notně znechuceni. Exministr zemědělství Jaroslav Palas a člen kabinetu, který o privatizaci Unipetrolu rozhodoval, zase uvedl, že o žádné vyšší nabídce než od PKN nevěděl. Ministři podle něj neznali, kdo a kolik za Unipetrol nabízí. „Z dnešního pohledu se mi zdá, že prodej byl nasměrován k PKN,“ konstatoval Palas. Ze zasedání vlády, která rozhodovala o prodeji Unipetrolu, nejsou žádné zápisy. Většina ministrů, kteří se v dubnu 2004 jednání kabinetu zúčastnili, si nemůže vzpomenout na detaily. Vyšetřovatelé chtějí v brzké době vyslechnout mimo jiné i bývalé ministry Milana Urbana, Bohuslava Sobotku, Jiřího Paroubka, či současného premiéra Mirka Topolánka.
Unipetrol však minulý týden nezajímal jen polské vyšetřovatele. Minoritní akcionáři založili sdružení Stop rozprodeji Unipetrolu. Tvrdí, že PKN Orlen přestal menšinové podílníky informovat o strategických plánech holdingu, především pak o chystaném odprodeji dceřiných firem. „Nejsme proti prodejům, ale nemáme o nich žádné informace a nemůžeme tedy posoudit, zda jsou pro mateřskou firmu výhodné,“ konstatoval zástupce sdružení Adam Černý. Ten doufá, že potřebné informace získá na mimořádné valné hromadě firmy 29. září.
Proti PKN Orlen vyrukovala i nizozemská firma Middle Europe Investments, vlastník 15 procent akcií Parama, další dceřiné firmy Unipetrolu. Nizozemci tvrdí, že PKN plánuje převést výrobu z Parama do Polska. Zároveň většinovému vlastníkovi vyčítají, že rafinerie uzavírají nevýhodné obchody a upírají menšinovým vlastníkům dostatek informací. Vedení Parama takové informace odmítá.
Společnost Unipetrol vybrala agenturu Hauska & Partner, která bude petrochemickému holdingu poskytovat PR služby. Od 1. října navíc nastupuje na post šéfky firemní komunikace Dana Dvořáková, která vystřídá Dariu Kulińskou. V Unipetrolu navíc skončil personální ředitel a člen představenstva firmy Petr Bodlák.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).